Rate this post
 • Het eeuwige ‘moeten’: stressveroorzaker nummer 1
  Rate this post

  ‘Pff, ik moet nog boodschappen doen, de was doen, eten koken, en moet ook nog sporten.’ Moet jij ook altijd zoveel van jezelf?

  We leven in een tijd waar het ‘moeten’ ons handelen dagelijks bepaalt. Het ‘moeten’ is gerelateerd aan de verwachtingen van anderen en dat geeft druk. Vrouwen zijn meesters in het moeten en ‘pleasen’. We proberen zo goed mogelijk alle ballen in de lucht te houden ten koste van onszelf, omdat wij onbewust geconditioneerd zijn met de gedachte dat wij altijd voor anderen moeten klaarstaan; anders zijn we niet lief of zijn we egoïstisch enzovoort. Door het moeten, gaan we meteen in de actie en blijven we daarin. Daardoor kunnen we geen verbinding met ons gevoel maken en missen we zo de signalen van ons lichaam dat wij over onze grenzen gaan. Zo raken we moe en gestrest.

  Eigenlijk jagen we onszelf op door onze gedachtes van meteen moeten handelen. Kan het anders? Ja! Er is altijd een keuze om iets wel of niet te doen, alleen vergeten wij in de stress dat er een keuze is en laten ons door de waan van de dag gek maken. De keuze is aan jou hoe jij je dag begint: vanuit rust of stress? Een rustige ademhaling bijvoorbeeld, waarin je liefde inademt en stress en negatieve gedachtes uitademt, brengt je in een staat van rust en balans en laat je beter met uitdagingen van het leven omgaan. Probeer eens ‘mogen’ en ‘kiezen’ tegen jezelf te zeggen in plaats van ‘moeten’, want dat is veel liefdevoller naar jezelf toe, en kijk dan wat dit met je stress­niveau doet!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply