Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Effectief klachten aanpakken met acupunctuur
    Rate this post

    Als je ‘gewoon’ gezond bent, is jouw lichaam in balans en circuleert je energie probleemloos door je lichaam. Maar wanneer je te maken hebt met klachten, dan is die balans verstoord. Acupunctuur kan helpen om de balans te herstellen.

    De Traditionele Chinese Geneeskunde, waar acupunctuur een onderdeel van is, gaat uit van een holistisch mensbeeld. Deze uitwerking van de holistische visie is vaak daadwerkelijk waarneembaar. Je ziet dat lichaam en geest één zijn, doordat je uitstraling verandert naarmate jouw lichamelijke toestand verandert. Soms herken je iemand na een paar weken niet meer terug. Zodra je bijvoorbeeld vrij bent van nek- en schouderklachten, lijkt het alsof je ook psychisch ‘verlicht’ bent.

    Meridianen en blokkades
    In de acupunctuur wordt gewerkt via meridianen. Meridianen zijn netwerken van banen waardoor onze energie (Qi) en ons bloed in het lichaam wordt verspreid, evenals de lichaamsvloeistoffen. Deze dienen altijd gelijkmatig te stromen en voldoende aanwezig te zijn. De meridianen maken contact met organen en voeden en bevochtigen elk deel van ons lichaam.
    Door verschillende oorzaken kunnen blokkades, overschotten of tekorten ontstaan met pijn, ongemak en ziektes als gevolg. In normale omstandigheden kan het lichaam een disbalans gemakkelijk terug in evenwicht brengen. In een situatie van ziekte is het lichaam niet in staat om het evenwicht te herstellen. Acupunctuur kan daarbij helpen. Door het zetten van naalden, het gebruik van moxa, cupping en guasha kan een acupuncturist verstoringen beïnvloeden en harmoniseren. Op deze manier wordt het zelfregulerend vermogen van het lichaam aangesproken.

    De behandeling
    Acupuncturist Ingrid Snoek: ‘Ik start de behandeling met een consult, dat normaliter anderhalf uur duurt. Tijdens dit eerste consult wordt een diagnose gesteld. Dit doe ik door het stellen van verschillende vragen over je klachten, maar ook over eet-, drink- en leefgewoonten, ontlasting, slaappatroon, energieniveau en andere bijzonderheden die van belang zijn. Ik voel tevens beide polsen, bekijk de tong en andere uiterlijke kenmerken. Op basis van de gestelde diagnose kom ik tot een plan van aanpak dat ik met je zal bespreken. Ik start tijdens dit eerste consult direct met de behandeling, die meestal bestaat uit het zetten van acupunctuurnaalden. Daarnaast maak ik gebruik van aanvullende behandeltechnieken, zoals cupping, moxa, guasha, elektro-acupunctuur en qigong. Ik geef, indien nodig, ook dieet- en leefstijladviezen die voor jou persoonlijk van toepassing zijn.’

    Engaging Vitality
    ‘Bij de acupunctuurbehandelingen maak ik ook gebruik van een nieuwe techniek, namelijk Engaging Vitality. Deze combineert de klassieke acupunctuur met osteopathie en
    is een nieuwe manier om te ‘voelen’ waar eventuele blokkades zitten. Voordelen zijn een beter behandelplan en een beter resultaat. Bovendien zijn er met Engaging Vitality vaak minder behandelingen nodig dan bij de traditionele acupunctuur.’

    Ingrid Snoek: ‘Na mijn middelbareschooltijd ben ik HBO-Verpleegkunde gaan studeren, waarbij al snel duidelijk werd dat de spoedeisende en intensieve zorg mij erg aanspraken. In de afgelopen 18 jaar heb ik op beide afdelingen (grotendeels IC) met veel plezier gewerkt. Toch merkte ik dat ik steeds vaker tegen de beperkingen van de westerse geneeskunde aanliep. Ook door persoonlijke, positieve ervaringen met acupunctuur ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de oosterse geneeskunde.
    In september 2014 heb ik de stap genomen om Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) te gaan studeren bij Academie Qing-Bai, specialisatie Acupunctuur, een 3-jarige HBO-opleiding.
    In september 2017 ben ik, samen met Robert-Jan Schippers, praktijk VIA gestart, waarin wij de oosterse en westerse geneeskunde met elkaar integreren. Ik ben BIG-geregistreerd en aangesloten bij de NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur), waardoor cliënten een deel van hun behandelingen vergoed krijgen door hun zorgverzekeraar.
    In onze praktijk willen wij huisartsen actief betrekken bij de behandelingen (na toestemming van de cliënt). Waar nodig zal ik ook met de huisarts of andere specialisten / paramedici overleggen of hiernaar doorverwijzen. Daarnaast ben ik nog enkele uren per week werkzaam als gespecialiseerd verpleegkundige bij de acute medische dienst van Florence (verpleeghuis- en revalidatiezorg).

    Natuurlijk herstel
    De oosterse geneeskunde is een complementaire vorm van geneeskunde en kan bijdragen aan een natuurlijk herstel van de mens. Zo kan acupunctuur bij een zeer breed scala aan klachten worden toegepast, soms in combinatie met reguliere behandeling en medicatie. Het kan bijvoorbeeld helpen bij verlichting van bijwerkingen van reguliere medicatie bij ernstige ziektes, waaronder de nadelige effecten van chemokuren.

    ‘Praktijk VIA’ staat voor ‘Praktijk Voor Integratieve Acupunctuur’. ‘Integratieve acupunctuur’ verwijst naar de integratie die de praktijk wil bewerkstelligen tussen de verschillende vormen van geneeskunde: de westerse en de oosterse geneeskunde.

    ‘Fascinerend hoe acupunctuur zo’n verandering kan ondersteunen’
    Ingrid Snoek: ‘Ik verwonder me nog steeds – of eigenlijk steeds meer! – over de enorme mogelijkheden die wij mensen hebben om ons tijdens ons leven te ontwikkelen. Over hoe juist ziektes, lijden en tegenslagen ons de mogelijkheden bieden om een relatie aan te gaan met de werkelijkheid zoals deze is – juist omdat we bij tegenslag onszelf het meest tegenkomen. En over hoe mensen kunnen kiezen voor leven in plaats van overleven. Ik vind het geweldig dat ik daar (ook) in mijn werk elke dag op zo’n intensieve manier deelgenoot van mag zijn en daar een bijdrage aan kan leveren. Het blijft fascinerend om te zien hoe een eeuwenoude geneesmethode als acupunctuur zo’n verandering kan ondersteunen en stimuleren.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply