Rate this post
 • Effectieve behandelingen tegen overbeharing
  Rate this post

  Een van de schoonheidsidealen van veel vrouwen is haarvrij zijn. Dit zit inmiddels diep geworteld, waardoor het hebben van overmatige haargroei nauwelijks wordt geaccepteerd.

  Tijdens de consultgesprekken die wij in de kliniek hebben met de cliënten die last hebben van overbeharing, komt altijd naar voren dat men zich schaamt voor overmatige haargroei en zich minder vrouw voelt. Iedere dag staan ze voor de (vergroot-)spiegel om alle gezichtsbeharing te verwijderen. Voor mannen kan hetzelfde gelden: zij kunnen zich ook schamen voor hun lichaamsbeharing. Het kan problemen geven bij sporten en werk en in de relatiesfeer. De bespreking van de beharing bij mannen valt buiten dit artikel, maar is zeker goed te behandelen door de huidtherapeut!

  Hormonen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van overbeharing. In de meeste gevallen is de hormoonhuishouding in orde, maar reageert de haarwortel extra gevoelig op het normaal aanwezige mannelijke hormoon testosteron. Hierdoor ontstaat er overmatige haargroei volgens het mannelijke beharingspatroon. Dit wordt ‘ideopatisch hirsutisme’ genoemd. Er verschijnen dan dikke en donkere haren op de bovenlip, kin, wangen en bakkebaarden, maar ook bijvoorbeeld rondom de tepels en het streepje onder de navel.

  PCOS en overbeharing
  Een minder bekende mogelijke oorzaak van overbeharing is, dat er sprake is van het polycysteus ovarium syndroom, oftewel PCOS. Bij 6-10% van de vruchtbare vrouwen is dit het geval. Hierbij zijn de waarden van verschillende hormonen (zoals het mannelijke hormoon testosteron) verhoogd, waardoor er dus een disbalans is. De rijping van de eiblaasjes in de eierstokken raken verstoord, waardoor er in de eierstok meerdere kleine, met vocht gevulde blaasjes aanwezig zijn. Hierdoor vindt de eisprong niet of nauwelijks meer plaats en raakt de menstruatiecyclus verstoord. In sommige gevallen blijft deze uit. De gevolgen van PCOS kunnen zijn: over­beharing, acneklachten, kaal worden en overgewicht.

  Wat kun je hier zelf aan doen?
  PCOS gaat vaak gepaard met overgewicht. Dat is bij 40% van de vrouwen het geval. Het is in ieder geval zinvol om je gewicht te beheersen door gezonde voeding te eten en voldoende lichaamsbeweging te hebben. In de meeste gevallen herstelt de menstruatiecyclus weer en zal de eisprong weer plaatsvinden. Lukt het je niet om zelf je leefstijl te veranderen? Vraag de huisarts om hulp, of wij verwijzen je door naar de diëtiste in het Medisch Centrum Zwaansvliet.

  Behandelingen
  Alle mogelijke behandelingen vragen om een persoonlijk behandelplan. De overbeharing en eventueel aanwezige acne kun je in de kliniek op een effectieve manier laten behandelen middels:
  – lasertherapie; alleen geschikt voor donkere gepigmenteerde haren
  – elektrische epilatie; geschikt voor alle haarkleuren
  – acnetherapie

  Zie voor meer informatie www.huidkliniekamsterdamzuid.nl. Als er een verwijzing van de huisarts aanwezig is, worden behandelingen huidtherapie door de zorgverzekeraar vanuit het aanvullende pakket vergoed (mits je verzekerd bent).

  Herken je je in dit verhaal, blijf er dan niet te lang mee lopen en bel ons voor een gratis consult in november of december.

   

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply