Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Jouw eigen uitvaart… Zie je ‘t al voor je?

  De dood is niet luchtig en wordt niet luchtig! Je krijgt een telefoontje dat een dierbare is overleden. het is nog steeds niet leuk! Je ziet vaak in de media dat er best is gedaan om het leuk en luchtig te brengen en dat is logisch. Men wil het taboe doorbreken. De interessante vraag is: is dit wel mogelijk?

  Stel je eens voor: je wordt op een roze wolk gezet en je krijgt een bepaald positief beeld over de dood en hoe een uitvaart is. Dan komt je broer te overlijden en je krijgt een telefoontje. ‘Wij moeten helaas het vervelende nieuws brengen dat …’, wordt er aan de telefoon verteld. Dan klopt alles rond jij eerst dacht dat het was niet meer. Het heeft impact! Het is niet leuk! Het blijft gewoon niet leuk!

  Het enige wat wij je graag willen meegeven, is dat je er wel over moet nadenken. Maar je kunt beter goed voorbereid zijn dan er verkeerde gedachten over hebben. Heel graag willen wij je hierbij dus wat tips geven rond wat je kunt doen en hoe het in zijn werk gaat.

  Waar je over na kunt denken voor je eigen uitvaart

  Hoofdlijnen
  Leg in ieder geval de hoofdlijnen vast voor je uitvaart later. Dat ontlast de nabestaanden enigszins.

  Geld apart
  Zet elke maand wat geld apart op een spaarrekening, want een uitvaart kost geld. Veel geld.

  Begraven of cremeren?
  Bedenk of je begraven of gecremeerd wil worden, of dat je je lichaam wilt nalaten aan de wetenschap. Een uitvaart kan eigenlijk in elke ruimte plaatsvinden, zolang de eigenaar akkoord gaat en de kist er naar binnen kan.

  Adressen
  Verzamel adressen van degenen waarvan jij wil dat die op je uitvaart komen, en bewaar de lijst op een plek die gemakkelijk gevonden kan worden door je naasten.

  Voorgesprek
  Vraag eens een voorgesprek aan met een uitvaartondernemer. Die kan je op ideeën brengen en je nog meer nuttige tips geven.

  Hoe gaat een uitvaart eigenlijk in zijn werk?
  Uitvaartverzorger Mirjam Hamoen: ‘Wanneer iemand komt te overlijden, komt er veel op je af wat geregeld moet worden. Als eerste vinden wij de zorg voor jouw dierbare die is overleden het belangrijkste. In samenspraak met jou zal de persoon verzorgd worden en is er voor jou alle vrijheid om daarin mee te helpen. De vrouwen worden door ons door vrouwen gewassen en de mannen door de mannen, uit respect naar de partner toe. Dan zal er besloten moeten worden waar de persoon wordt opgebaard: thuis of in een uitvaartcentrum. Wanneer er een overbreng moet plaatsvinden, dan zal dat altijd in een kist zijn (de eenvoudigste standaardkist) en niet op een brancard. Wanneer je de behoefte hebt om daarin ons te begeleiden, dan is dat altijd mogelijk en rij je met ons mee naar de desbetreffende locatie.
  Het regelen van de uitvaart zal gebeuren door de uitvaartleidster die een tijd met je afspreekt wanneer het jou schikt. In alle rust zal er eerst naar je geluisterd worden en stellen wij het op prijs om de persoon in de verhalen die je hebt te horen. Heeft de persoon nog wensen kenbaar gemaakt? Wat zijn jouw wensen aangaande de uitvaart? Zo zullen we eerst inventariseren en dan met een advies komen. Wil je het klein en intiem houden of juist alles groots en uitgelicht? Bijna alles is mogelijk, als we maar binnen de wet en regelgeving blijven.

  Ruimte creëren, rust, luisteren en met toewijding, met een open hart voor wie jij bent, voeren wij jouw wensen uit.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply