Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • Eindelijk de stress weer loslaten
  4/4 - (1 stemmen)

  Vermoeid sta je op en al tandenpoetsend loop je in gedachte alvast je dag door. Op je werk heb je moeite om je te concentreren en je lontje is kort. Je hebt het gevoel dat je altijd maar aan staat. Wanneer was je voor het laatst uitgerust en ontspannen?

  Mogelijk is er sprake van chronische stress. En loop je het risico om in een burn-out terecht te komen. Vergelijk het met je mobiele telefoon. Als de batterij leeg raakt, hang je hem aan de lader. Doe je dat niet, gaat het scherm op zwart. Voor jou geldt hetzelfde. Ontspanning is noodzakelijk om je batterij weer op te kunnen laden.

  Roofbouw
  Er is een verschil tussen gezonde stress en ongezonde stress. Gezonde stress houd je scherp en alert. Het geeft je een boost en zorgt dat je aan de slag kan. Het wordt ongezond als je jezelf langdurig belast zonder tussentijds op te laden. ‘Je pleegt eigenlijk roofbouw op je lichaam,’ zegt Wendy Meerhof van coachpraktijk Het Hof van Meer. ‘Langdurig blootgesteld staan aan stress heeft ingrijpende gevolgen op belangrijke regelfuncties van je lichaam en je brein. Het feit dat je vermoeid, opgejaagd, overprikkeld, emotioneel, somber en misschien wel angstig bent, heeft een fysiologische oorzaak. Ook de werking van je hersenen lijdt eronder. Je hebt een gat in je geheugen, gebrek aan concentratie en ineens moeite om zelfs eenvoudige keuzes te maken.’

  Terug naar je oude normaal
  Stress is een glijdende schaal, vertelt Wendy. ‘Wanneer je te lang met stress rondloopt, worden de klachten alleen maar erger.’ Met de CSR®-Methode pakt ze stressklachten en burn-out psychobiologisch aan. ‘CSR’ staat voor Chronische Stress Reversal: het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress. Je wordt gecoacht op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche. Het is bijna onmogelijk om aan jezelf te werken als je brein niet goed functioneert en je oververmoeid, overprikkeld en somber bent. Daarom richt de eerste fase van de coaching zich op het stoppen van de roofbouw. Pas als je fitter bent en je hersenen weer een beetje normaal functioneren, ga je aan de slag met zelfmanagement. Hoe steek je in elkaar, wat zijn je kwaliteiten en wat zijn je valkuilen? Welke patronen moet je doorbreken om te voorkomen dat je nog eens in deze situatie terecht komt?

  Een wonderlijke ervaring
  Deze omkeer kan levensveranderend zijn, vertelt Wendy. ‘Niet iedereen heeft door hoe lang ze eigenlijk al met chronische stress rondlopen. Leven met stress is hun nieuwe normaal geworden. Maar in dit nieuwe normaal zijn mensen aan het overleven in plaats van dat ze leven. Vaak weet iemand niet eens meer hoe het is om uitgerust en ontspannen te zijn. Als die ontspanning dan weer terugkomt, is dat een wonderlijke ervaring.’

  ‘Met beide benen in het leven staan’
  Wendy Meerhof is eigenaar van coachpraktijk Het Hof van Meer. Ze is partner bij CSR centrum voor stress en burn-out en getraind in de CSR®-methode.

  Verlang je naar rust en ruimte in je hoofd en wil je je graag energieker, positiever en productiever voelen, neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek.

  Recht door zee, met een gezonde dosis humor en empathie help ik je om weer met beide benen in het leven te staan. Een schop onder je kont als het nodig is, maar ook een liefdevolle tegenhanger van je innerlijke criticus.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply
 • Geplaatst door Eddy op oktober 22, 2020, 10:52 am

  Eindelijk een concreet verhaal mbt stress!

  Beantwoorden →
 • Geplaatst door Eddy op oktober 20, 2020, 1:35 pm

  Eindelijk een concreet verhaal mbt stress!

  Beantwoorden →