Heb jij last van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en heb je alle reguliere adviezen al opgevolgd zonder dat dit effect heeft gehad op je klachten? Dan is er goed nieuws voor jou.
‘Het FODMAP-dieet is bewezen effectief. Maar liefst 75% van de mensen die last hebben van PDS heeft er baat bij’, vertelt Steffanie Caspers enthousiast. ‘’FODMAP’ staat voor ‘fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols’. Vrij vertaald betekent dat fermenteerbare lactose (melksuikers), fructose (vruchtensuikers), fructanen (in granen, ui en knoflook), galactanen (suikers uit peulvruchten) en de suikeralcoholen sorbitol en mannitol. Deze koolhydraten worden slecht of niet goed opgenomen in de dunne darm en kunnen de dikke darm overprikkelen, waardoor klachten ontstaan als obstipatie of juist diarree, gasvorming, een opgezette buik en/of vermoeidheid.’
Het FODMAP-dieet moet niet verward worden met een koolhydraatarm dieet.
‘Nee, het gaat om heel specifieke koolhydraten’, vervolgt Steffanie. ‘ Het is een medisch dieet en beslist niet te verwarren met een dieet om af te slanken. Alhoewel ik het daar natuurlijk wel op aan kan passen’, grijnst de diëtist. ‘In het begin van de behandeling elimineren we alle FODMAPs. Na circa 4 tot 6 weken gaan we ze weer per groep introduceren zodat je kunt monitoren welke FODMAPs in welke hoeveelheden klachten veroorzaken.’ Om ervoor te zorgen dat je goed en gevarieerd blijft eten, doe je er goed aan dit dieet onder begeleiding van een diëtist te doen. De begeleiding van de diëtist wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.
Reageer op dit artikel