Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Bij elk verhaal past een sieraad’
  Rate this post

  Het verlies van een dierbare of een moeilijke periode in je leven. Wie maakt het niet mee? Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Wat doen we met dit gegeven? Misschien is het al even geleden of is het nu de juiste tijd.

  Meer en meer wordt duidelijk dat het goed voor je is, om een vorm te geven aan een ingrijpende gebeurtenis. Mensen die bij mij komen, geven het zelf ook steeds meer aan:
  ‘Zou u me kunnen helpen om deze gebeurtenis een vorm te geven?’ Het is vaak een mooi en soms een intens proces waar je samen in stapt. Zoiets kan binnen een dag ontstaan: even overleggen en daar is het! Soms heeft het meer tijd nodig.
  Het is, bij het verlies van een dierbare, voor de goudsmid de taak om zich goed in te leven of voor te stellen wie die persoon(lijkheid) was. Daar zijn heel veel verschillende mogelijkheden bij te verzinnen.
  Het mooie van het werken met een edelmetaal is, dat het vervormbaar en herbruikbaar is. Van de oude sieraden kan een heel nieuw sieraad gemaakt worden. Een handschrifthanger heeft een lading; het straalt persoonlijkheid uit. Daar kun je uren naar kijken.

  De zegelring staat bol van symboliek
  Als goudsmid heb ik me een aantal jaren geleden ­gespecialiseerd in zegelringen. Steeds vaker krijg ik de vraag of ik een zegelring kan maken met daarin de ‘as’
  van een dierbare. Van kleins af aan ben ik gefascineerd door contrasten. De spanning die het oplevert, als je een al eeuwen oude zegelring in een nieuw jasje steekt of er een moderne toepassing aan verbindt.
  De zegelring staat bol van symboliek. Al eeuwen wordt een zegelring geschonken aan een zoon of dochter bij het bereiken van de volwassen leeftijd. Wanneer er door de familie een familiewapen gedragen wordt, wordt deze ook in de edelsteen gegraveerd.

  Puk, Joepie of Pluisje zijn niet meer
  Ik ga regelmatig naar bijeenkomsten, waar ik graag met mensen spreek over hun ervaringen met verlies. Op die manier krijg ik een nóg beter inzicht in wat kan en wat mensen willen. We zijn in een tijd beland waarin taboes doorbroken worden. We durven te laten zien wat ons ‘dier’-baar is en de weg naar mijn atelier wordt steeds gemakkelijker gevonden, ook als het gaat om een huisdier. Een plukje haar, een stukje halsband of een tandje van een te vroeg overleden pup: het kan allemaal.

  In mijn 28-jarige loopbaan als goudsmid heb ik bij ­verschillende goudsmid-ateliers gewerkt, en ik heb
  al vroeg gemerkt: bij elk verhaal past een sieraad.
  Het maakt niet uit of ik een nieuw kroonjuweel voor de ­koning maak of een zilveren oogje aan een bedeltje soldeer: wanneer ik bij de klant voor een glimlach kan zorgen, dan is mijn dag geslaagd!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply