Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Elk verlies heeft een rouwproces
  Rate this post

  Als je denkt aan rouw, dan is waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt het rouwen om het verlies van een dierbare. Maar rouw kan veel verder gaan: het verlies van een huisdier, gezondheid, werk, ­liefdesrelatie of een dierbaar voorwerp. Deze verliezen kunnen net zo’n grote impact hebben als het verlies van een dierbare en leiden bij iedereen weer tot een ander rouwproces.

  Hoewel het rouwen een natuurlijk proces is dat bij het leven hoort, moet het wel serieus worden genomen. De impact voor de rouwende is groot. Zo gaat het verlies van werk of van de liefdesrelatie samen met het wegvallen van een toekomstperspectief en stabiliteit. Verlies van de gezondheid gaat samen met verlies van het vertrouwen in het eigen lichaam. Het kost tijd om je aan te passen aan hoe de wereld eruitziet na het verlies. Tijdens het rouwproces word je geconfronteerd met je eigen veerkracht, óf misschien wel het gebrek hieraan.

  Gebrek aan aandacht
  Soms heeft jouw eigen omgeving geen aandacht voor jouw verlies of wordt het verlies niet erkend. Bij het verlies van een voorwerp gaat het om het verlies aan emotionele waarde ervan. De omgeving onderschat deze emotionele waarde vaak. Je kunt je gevoelens met niemand delen, waardoor je je eenzaam kunt gaan voelen. Wanneer de gevoelens van eenzaamheid steeds sterker worden, dan kunnen ze overgaan in een depressie of in het wegstoppen van het rouwproces. Een weggestopt rouwproces komt altijd terug op een later moment in het leven om het dan alsnog af te maken. Wij noemen dit ‘uitgestelde rouw’.

  Niet loslaten, maar verbinden
  Bij het weer terugkomen in je eigen kracht, zou je hulp en steun kunnen inschakelen. Rouw- en verliesbegeleider Rudy Nobel kan je begeleiden in het rouwproces. Soms wil jouw omgeving dat jij datgene wat je verloren bent loslaat, bijvoorbeeld je liefdespartner na een overlijden. In de aanpak van Rudy staat juist het tegenovergestelde centraal: het gaat niet om loslaten, maar om het opnieuw verbinden met wat je bent verloren. Door de begeleiding kun je het verlies als een dankbaar en helend proces ervaren.
  Rudy maakt in zijn praktijk geregeld mee dat de omgeving wil dat men het verlorene loslaat.

  Op eigen kracht
  In het begeleidingsproces geeft Rudy de aandacht aan je verlies die je misschien nu wel mist. Rudy kijkt samen met jou naar de manier waarop je weer zingeving en betekenis kunt geven aan jouw leven op dit moment.
  In het begeleidingsproces word je erkend in je verlies en verdriet. Op die manier kun jij je vanuit je eigen kracht aanpassen aan een wereld zonder het dierbare dat je bent verloren.
  Voor rouwen staat geen tijd. Sommigen zeggen zelfs dat rouwen een leven lang duurt. Een rouwproces heeft geen tijd en/of een fase waar je in zit. Een rouwproces doorloop je tot het moment dat jij voelt dat het klaar is.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply