Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • Uit elkaar hoe nu verder?
  4/4 - (1 stemmen)

  De cijfers liegen er niet om: één op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Opvallend is dat er twee keer per jaar een duidelijke piek is waar te nemen in het aantal verzoeken tot echtscheiding, namelijk na de feest­dagen en na de zomervakantie.

  Vaak gaat het al niet meer zo lekker, maar door in het werk en andere bezigheden te vluchten, zijn de signalen dat de relatie is doodgebloed nog wel te negeren. Maar wanneer je opeens 24 uur per dag samen bent, zoals het geval is tijdens de feestdagen of een vakantie, wordt vaak echt duidelijk dat het niet meer werkt. ­Wanneer je besluit uit elkaar te gaan, breekt er een moeilijke periode aan vol onzekerheden. Want hoe pak je dat aan, wat moet er allemaal worden geregeld? En vaak nog het meest belangrijke: hoe vertel je het de kinderen en kun je ervoor zorgen dat ze zo min mogelijk met de relatiebreuk van hun ouders worden belast?

  Blijf communiceren
  Probeer in ieder geval te voorkomen dat het een vechtscheiding wordt en houd de communicatie open! ­Toegegeven, dat hangt natuurlijk helemaal van de situatie af, maar je maakt het er voor jezelf, je (ex-)partner én de eventuele kinderen een stuk prettiger op. Wist je overigens dat het opstellen van een ouderschapsplan verplicht is wanneer je samen minderjarige kinderen hebt waarover je beiden met het ouderlijk gezag bent belast? Het maakt daarbij niet uit of je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwonend bent. Naast de afspraken over de kinderen zijn er vaak ook nog allerlei andere zaken die geregeld moeten worden. Denk daarbij aan een gezamenlijke woning, het verdelen van de inboedel of het maken van afspraken over toekomstige pensioenen.

  Hulp van een mediator
  Een mediator is iemand die helpt bij het maken van de benodigde afspraken. Juist wanneer er ruzie is ontstaan en de onderlinge communicatie niet goed verloopt, kan deze hulp zinvol zijn. Daarnaast beschikt een mediator over de kennis en informatie die jou en je (ex-)partner helpt om tot goede, duurzame afspraken te komen binnen een emotionele en onzekere periode.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply