Rate this post
 • Emotie-eten: een vicieuze cirkel?
  Rate this post

  Een taartje op een verjaardag, een plak cake bij een begrafenis… Eten en emoties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden in ons dagelijks leven. Maar wat als je je emoties reguleert met eten?

  Als je je rot voelt, grijp je misschien al snel naar een zak chips. Dit heet ‘emotie-eten’. Je bent even niet met je gevoelens bezig en vindt troost in voedsel, maar vaak volgt al snel een schuldgevoel. Hierdoor ga je je nog rotter voelen en voor je het weet beland je in een vicieuze cirkel. Hoe kom je hier weer uit?

  Ontdek de trigger
  De eerste en belangrijkste stap is het vinden van de oorzaak. Eet je omdat je je verveelt, of omdat je verdrietig of angstig bent? Het kan heel confronterend zijn om op zoek te gaan naar de oorzaak van je gevoelens, maar het is essentieel dat je leert omgaan met negatieve emoties.

  Hou een dagboek bij
  Als je op zoek gaat naar de oorzaken van je eetbuien, kan het bijhouden van een eetdagboek helpen. Hierin schrijf je niet alleen op wat je wanneer eet, maar ook hoe je je voelt en wat mogelijk de oorzaak kan zijn. Op deze manier ontdek je of er een patroon bestaat en hoe dit tot stand komt.

  Weg met ongezond voedsel
  Emotie-eten wordt een stuk moeilijker als je geen chips of chocola in huis hebt. Probeer in plaats daarvan gezonde tussendoortjes in huis te halen, zoals wortels met hummus, of rijstwafels.

  Nieuwe uitlaatklep
  Emotie-eten is een manier om met negatieve gevoelens om te gaan, maar dit kan ook door middel van een andere uitlaatklep. Denk bijvoorbeeld aan lezen, schilderen, of yoga. Het kan moeilijk zijn om een nieuwe uitlaatklep te vinden. Geef dit proces daarom genoeg tijd.

  Algehele gezonde leefstijl
  Wees lief voor jezelf en voor je lichaam. Probeer niet alleen gezond te eten, maar ook gezond te leven. Beweeg voldoende, zorg voor ontspanning, en sla vooral geen maaltijden over.

  Wist je dat?
  Negatieve emoties leiden vaak tot een gevoel van leegheid. Bij emotie-eten eet je niet om je lichaam te voeden, maar om deze leegte op te vullen

  Liefde voor gezondheid
  Ben je op zoek naar goede en professionele begeleiding bij het behouden of behalen van een gezond gewicht? Kun je nog wel wat persoonlijke tips en adviezen gebruiken over het maken van de juiste keuzes op het gebied van voeding, bewegen en leefstijl? Dan ben je bij gewichtsconsulent Miranda Slagter-Zwier van A Love 4 Health aan het juiste adres! Miranda helpt je graag om jouw liefde voor je gezondheid te vinden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply