Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Er is zoveel meer mogelijk dan u denkt
  Rate this post

  Iedereen vindt het heel gewoon om plannen te maken en te praten over belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven. En daarbij maakt het niet uit of het gaat om een trouwdag, zwangerschap, eerste schooldag of diploma-uitreiking. Het zijn immers van die belangrijke mijlpalen in het leven van een mens. Ze horen bij het leven. Net als sterven, maar daar praten we dan weer liever niet over. En dat is jammer, want er blijken veel onduidelijkheden te bestaan over de uitvaart.

  Uitvaartvereniging vs uitvaartverzekering
  Wanneer u lid wordt van een uitvaartvereniging, betaalt u contributie. Wanneer u zich aansluit bij een uitvaartverzekering, moet u premie betalen. Een vereniging is doorgaans goedkoper, omdat deze veelal met vrijwilligers en dus zonder winstoogmerk werkt. Daardoor zijn de kosten lager dan de premie van een uitvaartverzekeraar. U kunt echter alleen lid worden van een uitvaartvereniging wanneer u in de regio woont waar de vereniging opereert.
  Vroeger had ieder dorp zijn eigen vereniging, maar vanwege de stijgende kosten zijn veel verenigingen overgenomen door verzekeraars.

  Uitvaartbegeleider
  Verzekeraars sluiten overeenkomsten af met een aantal uitvaartondernemers. Het is een groot misverstand dat u verplicht bent om de uitvaart door hen te laten regelen. U mag namelijk ook een andere uitvaartbegeleider nemen. Het is wel verstandig om er de voorwaarden in uw polis op na te lezen en een offerte aan te vragen, zodat u of uw nabestaanden niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Daarom is het ook zo belangrijk om u hier vooraf in te verdiepen. U of uw nabestaanden willen in zo’n verdrietige periode immers begeleid worden door iemand die door uzelf gekozen is.

  Uitvaartwensen vastleggen
  Denk nú vast na over hoe u wilt dat uw afscheid eruitziet. Een persoonlijke uitvaart kan tot grote steun zijn voor uw dierbaren. Uitvaartbegeleidster Iepie Lindeboom heeft er speciaal een boekje voor ontwikkeld: ‘Wensen voor mijn uitvaart’. In het gratis boekje komen alle praktische kanten aan bod. ‘Ik geloof in een persoonlijke invulling van het afscheid’, aldus Iepie. ‘Alles wensen zijn mogelijk. Alles is bespreekbaar. Samen geven we vorm aan een goede herinnering door een oprechte, liefdevolle uitvaart.’

  Begraven of cremeren?
  Bij een uitvaart zal ook de keuze gemaakt moeten worden tussen een begrafenis en een crematie. Een begrafenis is doorgaans duurder, omdat er grafkosten betaald moeten worden en er een grafmonument moet komen. Een crematie heeft als voordeel dat u zelf kunt kiezen waar u de as bewaart. De as kan ook worden verstrooid.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply