Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Er niet meer bij horen doet zeer

  Eenzaamheid doet zich voor in vele vormen: als alleenstaande, na verlies van een dierbare, als mantelzorger, maar ook als chronisch patiënt die niet meer over zijn ziekte of levensbedreigende ziekte mag praten. Dit kan leiden tot frustraties en in het ergste geval depressies of erger. Dit geldt ook voor de jeugd en de jongvolwassenen.

  De mens is sociaal ingesteld en daar hoort omgang met anderen mensen nu eenmaal bij. Een alleenstaande vrouw of man zal zich niet zo snel mengen bij echtparen als toen zij zelf nog een partner hadden. Mantelzorgers daarentegen hebben er vaak geen tijd en mogelijkheden voor. Maar is dat wel zo? Wat zeker voor (ex-)patiënten geldt, is dat zij geaccepteerd willen worden als wie ze waren vóór de ziekte, inclusief alle zichtbare én onzichtbare ongemakken. De patiënt is immers niet zijn ziekte!

  Voor, tijdens en na de ziekte verandert er veel. Je zelfbeeld kan beschadigd zijn en eenzaamheid kan zich ook nestelen in je hoofd. Je bent niet meer als toen; als vóór de ziekte. Dat is logisch. Je moet ook leren om de situatie zoals die nu is te accepteren. Leer hulp te vragen en gun jezelf wat tijd. Wees open. Mensen waarderen dat. Je zult dan zien dan andere ook geen moeite meer met jou hebben. De oplossing ligt dus ook bij jezelf!

  Aan het werk – zoek hulp
  Al met al reden om aandacht aan de eenzaamheid te besteden. Dit kan door de familie, de huisarts, de gemeente, hulpverleners. En therapieën die aandacht besteden aan eenzaamheid.
  Wat velen niet weten, is dat juist inloophuizen daar een grote rol in kunnen spelen. Daar kom je gewoon binnen zoals je bent, inclusief al je beperkingen. Daar vind je ook begrip, een luisterend oor en het gevoel dat je erbij hoort. Inloophuizen bieden ook een scala van activiteiten die je samen met anderen kunt doen. Jullie leren elkaar snel kennen en veel van de gasten kijken weer uit naar een volgend bezoek. Niemand is daar ook ‘zielig’ of te veel.

  Creativiteit ontspant
  In een inloophuis worden ook nieuwe vriendschappen geboren, zelfs voor het leven. Zo nodig verwijzen we je naar deskundige hulp. Mensen worden weerbaar gemaakt met bijvoorbeeld Mindfulness, zelfontwikkeling en het omgaan met eenzaamheid. Creativiteit ontspant en maakt een gesprek gemakkelijk. Uiteraard is er ook ruimte voor een één-op-één-gesprek. Kortom: redenen genoeg om eens de drempel over te stappen. Om eens ongedwongen kennis te maken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply