Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ergotherapie en oncologie
    Rate this post

    Veel patiënten met kanker hebben problemen met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Ze ervaren onder meer pijn, vermoeidheid, verminderde mobiliteit en cognitieve problemen. Ergotherapie kan voor deze patiënten én voor hun naasten veel betekenen, in elke fase van de ziekte.

    Zelfstandiger
    Mevrouw A. heeft borstkanker en kan na een borstamputatie haar arm niet meer goed gebruiken. Zelfverzorging en het huishouden kosten daardoor veel moeite. De ergotherapeut biedt hiervoor begeleiding en ondersteuning. Ook krijgt mevrouw A. advies en voorlichting over hulpmiddelen en over de manier waarop ze haar activiteiten zo kan aanpassen dat ze die zelfstandig kan blijven uitoefenen.

    Minder vermoeid
    Door haar lymfeklierkanker heeft ­mevrouw C. erg weinig energie. ‘s Middags is ze al volledig uitgeput. Ze heeft moeite om vast te stellen welke activiteiten ze kan doen, zonder zichzelf over of onder te belasten. De dagen zijn daardoor onevenwichtig verdeeld. Om een beeld te krijgen van belasting en belastbaarheid en de dagen weer in balans te krijgen, kan de ergotherapeut haar helpen. Door middel van een activiteitenweger wordt de bestaande dagindeling in kaart gebracht en geeft de ergotherapeut advies over een betere energieverdeling over de dag. Ook leert ze mevrouw C. om te gaan met de ervaren vermoeidheid. De activiteitenweger kan daarbij een middel zijn om dit te realiseren.

    Meer comfort
    De heer P. heeft schildklierkanker en wordt palliatief verzorgd. Hij heeft veel pijn bij het zitten en liggen. De ergotherapeut bekijkt hoe het comfort verhoogd kan worden en de pijn kan verminderen. Ze geeft voorlichting en adviezen over ­­­­­­­­­zit- en lighoudingen en decubituspreventie.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply