Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Eten & drinken gaat niet altijd vanzelf
    Rate this post

    Heeft je kindje problemen met het eten van een lepel of het drinken uit een fles? Of blijft het kokhalzen op stukjes? Dan hoeft dat niet te betekenen dat je kindje het eten niet lekker vindt of dat het een allergie heeft. Soms is er meer aan de hand, waardoor je kind simpelweg niet in staat is om goed te eten. Preverbale logopedie kan dan uitkomst bieden.

    ‘Preverbale logopedie’ is logopedie voordat een kind kan praten, en is dus bedoeld voor zuigelingen en dreumesen. Een (preverbaal) logopedist kan ouders adviseren wanneer er een probleem is met hun baby of dreumes op het gebied van eten of drinken. Hierbij valt te denken aan het drinken uit de borst of fles, de overgang van borst- naar flesvoeding, het afhappen van voedsel dat aangeboden wordt met een lepel, het drinken uit een beker of het verwerken van voeding waarbij het kindje voor het eerst iets moet kauwen.

    Door mee te kijken met de voedingsgewoonten van het gezin en de baby of dreumes, kan de logopedist meedenken en gericht adviseren wanneer er zich een probleem voordoet met het eten of drinken. Daarbij let de logopedist bijvoorbeeld op de reflexen die aanwezig zijn en kijkt die naar de houding van het kindje tijdens het eten, naar de manier waarop het voedsel wordt aangeboden, naar het materiaal waarmee het voedsel wordt aangeboden en naar de interactie tussen de ouders en het kind tijdens het eten. Soms is een oplossing relatief eenvoudig en helpt het om een andere fles, speen of lepel te gebruiken. Het kan ook zijn dat er verder gezocht moet worden naar een oplossing voor het probleem dat zich voordoet. De logopedist helpt ouders bij deze zoektocht.
    Doordat de logopedist kennis heeft van de orale functies, de ontwikkeling van reflexen en de verwerking van prikkels in het mondgebied, kan zij deskundig advies geven.

    Samenwerking met andere disciplines
    De logopedist werkt waar nodig samen met een diëtist, fysiotherapeut of ergotherapeut die eveneens gespecialiseerd is in voedingsproblematiek bij jonge kinderen.

    Veel meer dan stem- en spraakproblemen
    Er wordt nog steeds vaak, ten onrechte, gedacht dat logopedisten alleen hulp bieden bij stem- en spraakproblemen, maar logopedische zorg gaat veel verder. Zo kun je bij Logopediepraktijk Marisplein ook terecht voor:
    – taalproblemen (taalontwikkeling)
    – eet- en drinkproblemen bij baby’s en jonge kinderen
    – afwijkende mondgewoonten
    – ademproblemen (bijvoorbeeld hyperventilatie)
    – problemen met de auditieve vaardigheden als voorwaarde voor het leren lezen en spellen
    – sensorische informatieverwerkingsproblematiek, gekoppeld aan één van bovenstaande problemen

    Wist je dat …
    … logopedie ook in 2020 onder de basisverzekering valt en dus door je zorgverzekeraar vergoed wordt? Let op: je betaalt wel het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply