Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Eten = emotie
  Rate this post

  Eten heeft alles te maken met emotie. Wie kent niet de filmbeelden van een vrouw, die uit liefdesverdriet een bak ijs of popcorn leegeet? Eten kan troost bieden of tijdelijk een leeg gevoel opvullen. Je lost er alleen niet echt iets mee op. Vaak voel je je daarna gefrustreerd of ben je teleurgesteld in jezelf, dat je weer eens in dezelfde valkuil bent gevallen.

  Voordat je de koelkast of voorraadkast in duikt, stel jezelf dan eens de volgende vragen: ‘Waarom doe ik dit? Doe ik dit omdat ik mij eenzaam voel of omdat ik moe ben?’ Vaak zijn er verschillende redenen waarom je gaat eten. Komt het je bekend voor? Dan ben je misschien wel een zogenaamde ‘emotie-eter’.
  Misschien kreeg je als kind een snoepje om je te troosten, als je gevallen was. Zo werd je al vroeg geleerd, dat eten er is om je te troosten. Vaak wordt eten ook ingezet om te belonen of te straffen. Bijvoorbeeld: ‘Je krijgt geen toetje, als je je bord niet leegeet.’ In het eetpatroon van een volwassene zie je dit vaak terug. Hoe vaak heb je niet het volgende excuus gebruikt? ‘Ik heb heel hard gewerkt of gesport, dus ik heb wel iets lekkers verdiend!’ Volgens mij gebruiken we dit excuus allemaal wel eens, maar je kunt ook doorslaan en overal een excuus voor verzinnen om te eten. Wil je dit patroon doorbreken, maar kun je het niet alleen en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Maak dan een afspraak.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply