Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Eten is emotie, maar is emotie ook eten?
    Rate this post

    Heb jij dat ook weleens? Je begint vol goede moed aan je dag. Je neemt een lekker ontbijtje, pakt een goede lunch en dan, ergens in de loop van de middag, komt ineens die behoefte aan iets lekkers. En plotseling kun je nergens anders meer aan denken. Vaak is er geen sprake van echte honger, maar heb je behoefte aan eten omdat je zo druk bent (en wel even een break verdient), omdat je moe bent, een goede prestatie hebt neergezet, je verveelt of je zorgen maakt over iets. Kortom: je emoties spelen je parten.

    Eten uit emotie kan heel hardnekkig zijn. Vaak zijn het oude patronen waarin je weer gemakkelijk vervalt, simpelweg omdat ze je in het verleden iets hebben opgeleverd. Kreeg je van je moeder toen je klein was altijd een snoepje als je je had bezeerd? Was chocolade jouw troost toen je liefdesverdriet had om je eerste vriendje? Helpen chips je ’s avonds altijd over het dipmoment heen? Grote kans dat een volgende keer dat je in een soortgelijke situatie zit je ook weer terugvalt op eten, omdat het je toen iets heeft gebracht waaraan je nu ook weer behoefte hebt (troost, energie, ontspanning). En dat gebeurt allemaal onbewust.

    Het onbewuste bewust maken
    Wil je dit veranderen, dan is het belangrijk om het onbewuste bewust te maken en eens bij jezelf te rade te gaan wat eten je op dat moment geeft. Met andere woorden: waarom eet je dan? Waar heb je precies honger naar? Welke leegte vul je met eten? Welk gevoel / welke emotie onderdruk je door eten? En door welke, vaak automatische gedachten ontstaat dat gevoel? Het kan je helpen om, op momenten dat je emoties je parten spelen, jezelf deze vragen te stellen en de antwoorden in een boekje op te schrijven. Dat geeft je meer inzicht in hoe deze dingen voor jou werken en wellicht kun je dan ook een patroon in je gedrag ontdekken.

    Triggers
    Het gaat er dus eigenlijk om dat je leert herkennen wat jouw triggers zijn, zodat je actie kunt ondernemen om het patroon te doorbreken. Is vermoeidheid voor jou een valkuil? Even ontspannen met een goed boek, uitgebreid badderen of een avondje op tijd naar bed doen wonderen. Eet je als je verdrietig bent? Even flink huilen lucht enorm op, net zoals een gesprek met een goede vriend of vriendin.
    Belangrijk is dus, dat je probeert het gevoel dat eten je geeft uit andere dingen dan eten te halen. Want als honger niet het probleem is, is eten nooit de oplossing.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply