Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Eten is geen medicijn voor verdriet. Wat dan wel?
    Rate this post

    In Nederland krijgt 1 op de 3 mensen te maken met kanker. Dat maakt dat kanker doodsoorzaak nummer 1 is. Het bericht krijgen dat je kanker hebt, is een schokkende en ingrijpende gebeurtenis en zal een stroom aan gevoelens, gedachten en emoties losmaken. Hoe je met die emoties omgaat, hangt af van veel persoonlijke factoren. Eten, overeten of niet meer eten kan een strategie zijn om met deze emoties om te gaan. Het dempt de gevoelens en lijkt een oplossing te zijn, maar is het niet. Wat dan wel?

    Ziek worden kan een zeer traumatische gebeurtenis zijn in je leven en een diepe wond achterlaten. Niet alleen staat je leven op z’n kop, je zult ook moeten omgaan met een stroom aan emoties. Je kunt deze emoties vergelijken met een toverbal, die steeds van kleur verandert. Het ene moment ben je boos, het andere verdrietig en weer een ander moment kan angst of paniek overheersen. De pieken en de dalen ‘horen’ erbij; je belevingswereld is in een emotionele achtbaan veranderd. Al die stemmingswisselingen kunnen behoorlijk overweldigend zijn.

    Overlevingsstrategie
    Iedereen verwerkt een ingrijpende gebeurtenis op zijn of haar eigen manier. Hoe we met onze emoties omgaan, wordt voor een groot deel bepaald door onze opvoeding en maatschappij. Emoties en gevoelens zijn aan regels gebonden, met ons verstand als de ‘controleur’, die vertelt wat we wel en niet moeten doen. We willen er ook zo snel mogelijk vanaf. Zo ontwikkelen we allerlei strategieën om met nare emoties om te gaan. We zeggen dan dingen als ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, of ’het valt wel mee’. Zo bagatelliseren we emoties, slikken ze weg, gaan lachen, veranderen het onderwerp of steken de kop in het zand. Een bekende strategie om met emoties te dealen is eten of niet eten. Het volle gevoel in de maag dempt tijdelijk alle gevoelens, en niet eten geeft ook een ‘high’ gevoel. Zo lijkt het dat je toch grip hebt op iets waar je eigenlijk geen controle over hebt.

    De baas over je emoties
    Ieder mens heeft emoties. Emoties zijn onderdeel van ons mens-zijn en geven kleur aan ons leven. Het woord ‘emotie’ komt van het Latijnse woord ‘emovere’, dat ‘energie in beweging’ betekent. Dit vertelt ons dat een emotie een beleving is in ons lichaam waardoor een beweging ontstaat. Zo gaat bij angst je hart sneller kloppen, gaan bij verdriet je tranen stromen en komt bij boosheid de stoom uit je oren. Emoties onderdrukken, verdringen of wegeten is op lange termijn niet goed. Mensen worden dan nog angstiger, ontploffen als een onderwerp wordt aangesneden, worden snel emotioneel, gaan situaties vermijden of ontwikkelen allerlei lichamelijke klachten.
    Emoties voel je in je lichaam, niet in je hoofd. Hoe graag we ook de controle willen hebben: dat lukt alleen als we de controle loslaten en gaan voelen in het lichaam. Je kunt leren de waarnemer te zijn van je emoties, ze te verwelkomen en te accepteren. Genezing of herstel van een trauma is alleen mogelijk als de pijnlijke gevoelens worden ervaren. De eerste stap is het herkennen en erkennen van gevoelens en emoties. Niet wegduwen, vermijden of wegeten, maar er laten zijn, zonder dat je er iets mee hoeft. Juist daarin ligt de verwerking van emoties.

    Begeleiding
    Het kan een poos duren voordat je een nieuwe balans hebt gevonden, zowel lichamelijk als geestelijk. Gevoelens en emoties een plek geven kost ook tijd. Soms is het fijn om deskundige hulp in te roepen. Matoeta, centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording is gespecialiseerd in de psychologie van eetgedrag en begeleidt mensen, al jarenlang, met succes, naar een evenwichtigere relatie met eten én zichzelf.

    Oefening: bij je emoties blijven
    Deze oefening helpt je met meer aandacht bij je emoties te blijven.
    1. Merk op dat een emotie of gevoel zich aandient.
    2. Richt je aandacht naar je lichaam, wat je precies voelt (fysiek) en blijf daarbij opmerkzaam.
    3. Benoem wat je voelt (verdriet, angst, boosheid, blijdschap enzovoort).
    4. Adem naar de plek in je lichaam waar het gevoel zich manifesteert en geef het de ruimte.
    5. Erken je gevoel of emotie door te zeggen ‘ja, daar voel ik het’, en blijf erbij met je adem.
    6. Besef dat het niet weg hoeft, dat je erbij kunt blijven. Kijk of er iets verandert.
    Deze stappen kun je keer op keer oefenen. Soms verandert het gevoel, soms ook niet en soms lijkt het erger te worden. De basis is dat je steeds je ademhaling ernaartoe brengt. Alsof je het zachtjes uitnodigt en toestemming geeft er te zijn. Je zult merken als je dit oefent dat je steeds beter kunt ‘omgaan’ met je emoties.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply