Rate this post
 • Eten speelt een rol bij stress
  Rate this post

  Stress. Veel mensen hebben hier last van. Er kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Stress kan leiden tot veel verschillende klachten. De één krijgt hoofdpijn, de ander buikpijn en weer een ander kan niet meer slapen. Wat de oorzaak ook is: stress heeft alles te maken met onze hormonen.

  Hormonen zijn stofjes die, gemaakt in bepaalde klieren, rechtstreeks aan het bloed wordt afgegeven. Op die manier kunnen zij een grote invloed uitoefenen. Als er hormonaal iets niet goed wordt aangestuurd, voelt dat niet prettig. We kunnen ons hormonale systeem sterk beïnvloeden door onze leefstijl. De keuze van wat we eten, speelt daarin een grote rol. Om het hormonale systeem goed te laten verlopen, is een goede vetvertering belangrijk, omdat uit vetten voorhormonen worden gemaakt en uit die voorhormonen de werkzame hormonen. De keuze is dan: vitale of fatale vetten. Bij vitale vetten denken we aan vette vis, walnoten, roomboter, lijnzaadolie, of aan olijfolie die niet hoger verhit wordt dan 140⁰ Celsius. Kokosolie hoort ook in dit rijtje. Daarnaast spelen vitaminen en mineralen een rol, die vooral in verse groenten zijn te vinden.

  Stress
  Stress heeft een heel grote invloed op het hormonale ­systeem. Er zijn vier vormen van stress.
  1. Fysieke stress door stoten, (operatie)wond, verborgen infectie (bijvoorbeeld gebit) en andere fysieke pijn.
  2. Chemische stress, door bijvoorbeeld residuen van ­bestrijdingsmiddelen, luchtvervuiling, chemische ­toevoegingen in het eten (veel E-stoffen), soms ­medicijnen of amalgaamvullingen.
  3. Stralingsstress door GSM-masten, mobiele telefoon, ­computers, wifi, iPod of elektriciteit bij het bed.
  4. Emotionele of mentale stress: relatieproblemen, te hoge werkdruk, niet kunnen ontspannen, niet mogen… of moeten… van jezelf of van anderen.

  Voor elke vorm van stress is een andere aanpak nodig. Vaak zie je meerdere vormen van stress tegelijk. Dat betekent, dat deze vormen van stress tegelijk ­aangepakt kunnen worden.

  Gezondheid verbeteren
  Corry van de Complementaire Zorg Praktijk Corry van der Voort kijkt bij haar aanpak van stress enerzijds naar de voeding: krijg je de juiste voedingsstoffen binnen en welke stoffen blokkeren een goede hormonale werking? Vervolgens gaat ze deze stof uit het lichaam halen, zodat de gezondheid van de cliënt verbetert. Anderzijds bekijkt Corry welke vorm van stress door de cliënt zelf kan worden gereduceerd. Wil je meer weten? Maak dan een afspraak.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply