Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Even geen patiënt met een ziek lichaam
  Rate this post

  De diagnose ‘kanker’ is zeer ingrijpend in het leven van eenieder die ermee te maken krijgt. De meeste aandacht is gericht op je ziekte en niet meer op jou als mens. De aanrakingen zijn veelal medisch, zakelijk en vaak pijnlijk. Massage is dan een liefdevolle behandeling zonder medische associatie waarin je opnieuw contact kunt maken met je eigen lichaam.

  Een massage voor iemand die te maken heeft met kanker is altijd maatwerk. Er zijn verschillende omstandigheden waar rekening mee gehouden dient te worden. Uiteraard een aantal medische zaken zoals chemo, bestralingsgebied, lymfklierverwijdering en (pijn)medicatie, maar vooral ook emotionele omstandigheden zoals stress, energieniveau en gevoelens van verdriet, angst of eenzaamheid.
  Bij een eerste afspraak hoort een uitgebreide anamnese. Het is voor voetreflextherapeut Mariël Hoevenaars, gespecialiseerd in massage bij kanker, van groot belang om goed op de hoogte te zijn van de medische omstandigheden om een veilige behandeling te kunnen geven. Tijdens de afspraak is er altijd ruimte en aandacht voor gesprek; ook voor niet-medische zaken.
  Massage en aanraking hebben een positieve invloed op het welzijn van de mens. Dit maakt dat er mogelijkheden zijn in elke fase van de ziekte. Rust, ontspanning en even alleen maar ‘zijn’ is altijd welkom in een periode van onzekerheid. Tijdens chemo kan er nadruk liggen op verlichting van bijwerkingen. In de herstelperiode na behandeling om op krachten te komen. Ook in de palliatieve fase kan massage helpen om rust en acceptatie te vinden. ­Huisbezoek is in overleg altijd mogelijk.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply