Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Even ontspannen, even niet die kanker’
  Rate this post

  ‘Maandenlang heb ik op internet en Facebook de vorderingen van het Inloophuis Oude IJssel gevolgd. Maar toen het huis eindelijk opende, ben ik er niet meteen naartoe gegaan. De drempel bleek voor mij ineens veel hoger dan ik had gedacht. Ik durfde niet. Er spookte van alles door mijn hoofd. Ben ik wel ziek genoeg voor zo’n huis? Misschien moet ik gewoon niet zeuren en alleen maar blij zijn dat ik er nog ben. Uiteindelijk heb ik toch de stap gezet.’

  Paola kreeg drie jaar geleden borstkanker. De diagnose kwam voor haar bovenop andere gezondheidsproblemen. ‘Je wereld stort in. Ook dit nog? Dan kom je in een mallemolen van behandelingen. En je bent bang. Bang dat de kanker is uitgezaaid. Bang dat je geen kansen meer hebt.’ Paola vertelt dat ze zich ondanks een fantastische echtgenoot en geweldige vrienden, soms toch heel eenzaam voelde. ‘Ik zat niet langer in hun wereld. Ik was aan het overleven. Dat stukje moest ik alleen afleggen, hoe graag ze me ook wilden helpen.’

  Workshops
  ‘Het Inloophuis leek mij een mogelijkheid om te ­ontsnappen aan de realiteit van alle dag. Even weg, even ontspanning en even niet die kanker. Op de website zag ik leuke workshops. Ik heb me online opgegeven. Dat vond ik gemakkelijker dan gewoon binnenlopen. Toen ik eenmaal binnen was, voelde het goed. Mijn wereldje was door mijn ziektes heel klein geworden. In het Inloophuis doe ik weer mee. Toch ontdekte ik dat er nog een drempel is waar ik overheen moet. Die drempel zit in mezelf. Ik moet leren mezelf te laten zien zoals ik mezelf ook voel. Niet beter of mooier.’

  Gastvrouwen
  Hennie is één van de gastvrouwen van het Inloophuis. Ze begrijpt dat Paola de drempel van het Inloophuis hoog vond. ‘Toch wil ik mensen die met kanker te maken hebben oproepen om binnen te komen. Wij vragen niets bij de deur. Je hoeft geen verantwoording af te leggen. Kom gewoon binnen, dat is alles. Wij bieden een luisterend oor, begrip, rust en afleiding. Je hoeft het niet over je ziekte te hebben, maar het mag wel. Het is aan jou.’

  Paola knikt instemmend. ‘Een luisterend oor. Dat is waar het vooral om draait. Een luisterend oor van mensen waarbij je je niet hoeft af te vragen of ze je niet langzamerhand vervelend beginnen te vinden. Daarom mensen met kanker: Loop het Inloophuis binnen en zie wat het voor jou is. Je kunt beter spijt krijgen van iets wat je doet en wat achteraf toch niet goed bij je past, dan van iets wat je hebt nagelaten.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply