Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • exorfine: endorfine van buiten
  Rate this post

  Endorfine, een heel belangrijk stofje (opioïde peptide, dat functioneert als neurotransmitter) in de biochemie van de mens, associeert men veelal met het ‘feel good’-moment na het sporten. Het heeft dus een lichamelijk én geestelijk effect: je lichaam functioneert goed en je voelt je lekker. Maar wist je dat er vanuit voeding ook endorfine, ‘exorfine’ genoemd, wordt aangeleverd? En dat niet iedereen daar even blij en gezond van wordt?

  Endorfine is van wezenlijk belang voor een goed functioneren van het lichaam. Het regelt 110 functies in je lichaam en je lichaam maakt dit zelf aan. Vanuit voeding wordt dit geleverd uit gluten, caseïne (koemelkeiwit), soja en spinazie. Als jouw lichaam over voldoende DPP-4 enzym beschikt en de eiwitstructuren uit deze voeding dus goed kan verteren, is er niets aan de hand en werkt het endorfinesysteem prima. Echter, veel mensen hebben zonder dat ze het weten een tekort aan het DPP4-enzym, verteren dus die eiwitten niet goed en de exorfine wordt in het lichaam opgenomen. Dit remt de eigen endorfineproductie. Uiteindelijk, na een periode van vage klachten als vermoeidheid, hoofdpijn of eczeem, kunnen ziektes, verslavingen, intoleranties en hyperactiviteit ontstaan en kan men zich depressief gaan voelen.

  Om zeker te weten welke eiwitten je niet goed verteert, wordt dit gemeten in de urine. De oplossing zit hem dan in het (tijdelijk) elimineren van die eiwitten die je niet goed verteert in combinatie met suppletie van het DPP-4 enzym.

  Meer informatie is te vinden op www.exendo.nl en op www.optimaalwelzijn.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply