Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Feiten en fabels over gezond eten
  Rate this post

  Gezond eten, veel bewegen, puur, biologisch, super­foods, voedselpiramides, zandlopers, broodbuiken: ­zomaar wat termen waar je als consument mee te ­maken krijgt. Maar wat is nu eigenlijk gezond? Wat is een fabel en wat is een feit? Ziet u ook vaak door de bomen het bos niet meer? Als diëtist van Diëtheek Utrecht neem ik u mee in de wereld van gezonde ­voeding en leefstijl.

  Koolhydraatbeperkt?‘Koolhydraten’ is een verzamelnaam voor zetmeel, fruitsuiker, melksuiker en gewone suiker. Het is niet verstandig om op eigen houtje met behulp van een koolhydraatarm dieet veel te willen afvallen. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron van het menselijk lichaam. Wanneer je een tekort aan koolhydraten krijgt, kunnen er ernstige lichamelijke klachten optreden. Wel blijkt uit onderzoek dat, als je het aantal koolhydraten beperkt, dit ook gunstige effecten kan hebben op bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel, cholesterol en bloeddruk. Als je een koolhydraatbeperkt voedingspatroon wil gaan volgen, schakel dan altijd de hulp van een deskundige in, zoals de diëtist. Die kan ervoor zorgen dat u een voedingspatroon op maat krijgt die wel alle voedingstoffen bevat die u nodig heeft.

  Weinig slapen en overgewicht
  Een chronisch tekort aan slaap verhoogt de kans op over­gewicht en obesitas. Als je minder slaapt, ben je vaak overdag minder actief. Daarnaast zorgt minder slapen er ook voor dat je meer gaat eten. Je hebt namelijk meer tijd om te eten. Het belangrijkste is dat er veranderingen plaatsvinden in je hormoonhuishouding die je hongergevoel reguleren (voornamelijk leptin en ghrelin). Daarnaast komen er, als je een slaaptekort hebt, meer beloningsstofjes vrij in je hersenen
  na het eten. Hierdoor ga je jezelf meer belonen met eten.

  Bewegen tijdens het afslanken
  Als je gezond wil leven en wil afvallen, moet je meer
  verbranden dan er binnenkomt. Beweging versnelt je
  stofwisseling, waardoor je ook in rust meer zult verbranden. Zonder beweging heb je op lange termijn geen succes. Voldoende beweging is drie maal per week een uur intensief bewegen en daarnaast iedere dag 30 tot 60 minuten matig intensief. Je moet niet alleen bewegen om te willen afvallen; het heeft ook veel andere voordelen:
  – je voelt je fitter en minder moe, en je slaapt beter
  – het vertraagt het ouderdomsproces, verlaagt bloeddruk en cholesterol en is bloedsuikerverlagend
  – minder klachten tijdens de menopauze
  – minder kans op somberheid en depressie

  Grapefruit en citroen
  Grapefruit- en citroensap breekt geen vet af. Je hoort er veel
  verhalen over, maar er is geen enkel bewijs dat het drinken
  van dit sap helpt om af te vallen. Daarnaast is elke dag grapfruit eten niet goed voor je lever.

  Wil jij in het nieuwe jaar onder professionele begeleiding een
  voedingsadvies op maat? Neem dan contact op met de diëtisten van Diëtheek Utrecht.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply