fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Fibromyalgie: aanstellerij?

  ‘Fibromyalgie’ betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Fibromyalgie wordt ook wel ‘weke-delenreuma’ genoemd. Het komt voor bij ongeveer 2 op de 100 volwassenen, vooral bij vrouwen tussen de 20 en 60 jaar.

  Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, bestaande uit algemene spierpijn en stijfheid die gepaard gaat met vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijn, angst, depressie, allergieën, concentratie- en geheugenstoornis en darmklachten. Regulier herkent men fibromyalgie aan 18 karakteristieke drukpunten, die erg pijnlijk zijn. De diagnose is vaak lastig te stellen en fibromyalgie­patiënten worden vaak niet begrepen.

  Tenderpoints
  Bindweefsel is het voornaamste herstelmechanisme in ons lichaam, en de chemie ervan regelt de afweer tegen ontstekingen en genereert vloeistoffen om infecties te kunnen bestrijden. Het bindweefsel bij de fibromyalgie­patiënt wordt stijf en gespannen, met een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door deze weefsels. Deze verminderde circulatie veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen, met als gevolg pijnlijke drukpunten; de zogenoemde ‘tenderpoints’. Mariska van Erk behandelt fibromyalgie door het bindweefsel in het lichaam te versterken.

  Hoe pak je dit nu aan?

  APS-therapie
  Een innovatieve en patiëntvriendelijke behandelmethode die effectief ingezet kan worden bij fibromyalgie is APS-therapie. ‘APS’ is de afkorting van ‘Actie Potentiaal Simulatie’ en is een speciale vorm van microstroom. Een actiepotentiaal is een lichaamseigen commando-signaal dat alle processen in ons lichaam aanstuurt.
  Juist bij fibromyalgiepatiënten is APS-therapie zeer doeltreffend, omdat de circulatie sterk verbetert en het lichaam de afvalstoffen weer kan afvoeren.

  Zeewier
  Om dit proces nog een extra boost te geven, adviseert Mariska het gebruik van zeewier. Zeewier zit namelijk boordevol vitamines en mineralen die het lichaam hard nodig heeft om afvalstoffen af te voeren en het bindweefsel te herstellen.

  Voeding
  De laatste jaren ontstaat er veel verwarring over wat nu gezonde voeding is. Overal kom je goedbedoelde adviezen over voeding tegen, maar wat is nu waar? Helaas is op deze vraag geen standaard antwoord te geven. Neem bijvoorbeeld groenten: die zijn voor iedereen gezond, zou je zeggen, maar sommige groenten kunnen bij fibromyalgiepatiënten de klachten zelfs verergeren. Mariska stelt graag een persoonlijk voedingsplan voor je samen. Dit voedingsplan is gebaseerd op 37 gemeten bloedwaarden en past helemaal bij jouw unieke situatie.

  Over Mariska van Erk
  Mariska is gediplomeerd APS-therapeut, orthomoleculair therapeut en Metabolic Balance voedingscoach. Vanuit deze vakgebieden benadert en behandelt zij je klachten en voorziet ze jou van deskundig advies. Veel zorgverzekeraars vergoeden haar consulten. Neem gerust vrijblijvend contact met haar op voor meer informatie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply