Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Fitness voor het brein
  Rate this post

  Het centraal zenuwstelsel is de spil in al onze lichamelijke en psychische processen. De hersenen spelen dus een centrale rol in ons geestelijk en lichamelijk welzijn. NeurOptimal® Neurofeedback Trainingen leren de hersenen hun volledige potentieel te benutten. De effecten hiervan zijn op alle lagen prettig merkbaar: fysiek, mentaal en emotioneel.

  Neurofeedback Trainingen zijn geschikt voor een ieder die verlichting zoekt van fysieke, mentale en emotionele klachten en symptomen. Neurofeedback is ook zeer effectief bij het behandelen van kinderen en (jong)­volwassenen met ADHD.

  ADHD kenmerkt zich door aandachtsproblemen met of zonder hyperactiviteit. ADHD gaat gepaard met een afwijkende hersenenactiviteit. Bij de meeste kinderen met ADHD is de activiteit van de hersenen verminderd in de centrale en frontale gebieden van het hoofd. Dit lijkt raar, gezien het feit dat de meeste kinderen met ADHD hyperactief zijn. Het blijkt dat de gebieden die minder actief zijn normaal gesproken zorgen voor de remming van gedrag en motoriek. Als die gebieden minder actief zijn, is de remming ook minder en kan zowel het gedrag als de motoriek ­hyperactief overkomen. Een andere groep kinderen met ADHD heeft vooral last van aandachtsproblematiek zonder ­hyperactiviteit. Deze kinderen blijken vooral een verhoging van de langzame golven te hebben. Bij deze kinderen schakelen de hersenen niet in een hogere versnelling, bijvoorbeeld bij opdrachten op school of thuis. Aangezien de hyper­activiteit niet of nauwelijks aanwezig is, is deze problematiek moeilijker te herkennen bij kinderen die in eerste instantie hun aandachtsprobleem kunnen compenseren en wordt pas contact gezocht met een hulpverlener als de schoolprestaties slechter worden.

  Resultaten

  Er is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van neurofeedback bij ADHD en aandachts- en concentratieproblemen. De resultaten zijn zeer positief en blijken even goed of nog beter te zijn dan de effecten van medicatie. Neurofeedback kan leiden tot diverse veranderingen:
  ✔ Aandacht en concentratie verbetert
  ✔ Impulsiviteit en hyperactiviteit nemen af
  ✔ Meer rust in het hoofd
  ✔ Minder dromerig
  ✔ Beter aanspreekbaar en corrigeerbaar op gedrag
  ✔ Minder boosheid / betere rem op emoties
  ✔ Meer inzicht en overzicht op de wereld om hen heen
  ✔ Beter kunnen starten en stoppen met taken
  ✔ Beter kunnen schakelen tussen taken
  ✔ Verbetering cognitief functioneren
  ✔ Verbetering sensomotorisch functioneren
  ✔ Beter in- en doorslapen
  ✔ Meer zelfvertrouwen
  ✔ Verbetering stemming

  Hoe werkt het?

  Een gebrekkig functioneren van het centraal zenuwstelsel gaat gepaard met ­instabiliteit in hersengolffrequentiegebieden. Tijdens de neurofeedbacktrainingen door middel van het kijken van een film of het luisteren naar muziek krijgt het centraal zenuwstelsel informatie over wat het net daarvoor deed. Telkens wanneer disbalans of instabiliteit in het centraal zenuwstelsel optreedt, maakt een feedbackstimulus de hersenen hierop attent. Met behulp van de feedback heroriënteren de hersenen zich en vinden ze een meer evenwichtig en stabiel patroon. Ze reorganiseren zichzelf en laten oude, ineffectieve patronen los.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply