Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Fitte darmen, een fit gevoel!
    Rate this post

    Bij een behoorlijk deel van de bevolking komen regelmatig darmklachten voor. Symptomen zijn onder andere diarree, obstipatie, winderigheid, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Hierbij kunnen ook andere klachten opduiken, zoals slaapproblemen en onderrugklachten. Janine (37) merkte dat ze zich vaak lusteloos voelde. Een beetje misselijk. Maar vooral dat ze een paar uur na iedere maaltijd last kreeg van haar maag. Wat was er aan de hand?

    ‘Het maakte amper uit wat ze at, of wanneer. Maar eigenlijk was het iedere keer raak. Even nadat ze een maaltijd had gegeten, merkte ze dat ze rond haar maag, klachten kreeg. Vaak had ze een opgeblazen, drukkend gevoel rond haar middel. Op het moment dat ze naar de wc ging, bleef de ontlasting meestal uit. Het zorgde ervoor dat ze er altijd mee bezig was.

    ‘De darmklachten begonnen invloed te krijgen op haar slaappatroon. Bij darmklachten slaap je vaak ‘s nachts niet lekker door. Of slaap je minder diep. Pijn, misselijkheid, of wakker schrikken door ademtekort: ze maakte het allemaal ‘s nachts mee. Hierdoor werd ze vaak vermoeid wakker. Dit leidde weer tot andere klachten, zoals problemen met haar stemming en concentratie. Toen ze bij de eerste intake kwam, was het duidelijk: ze wilde hier graag een oplossing voor. Ze was er uitgeput van.’

    ‘Het behandeltraject bestond uit drie fasen. Eerst hebben we een intakegesprek gehad waarbij Janine vertelde over haar klachten. Maar ook kwamen hierbij haar leefstijl en haar voedingspatroon voorbij. Zo werd duidelijk waar de klachten aan zouden kunnen liggen. Dit werd gevolgd door het onderzoek, waarbij de gehele wervelkolom bij langs werd gegaan. Hierbij komen dan de belangrijkste blokkades naar voren. Dit bleek bij Janine mede de eerste lendenwervel te zijn. Tijdens de behandeling kwam de focus te liggen op het opheffen van deze blokkade, met aandacht voor voeding, galafgifte en uiteindelijk het soepeler maken van de ontlasting. Ook werd aandacht besteed aan de darmflora, de slijmlaag van de darmwand, de darmwand zelf en ten slotte aan de peristaltiek van de darmen, om onnodig persen te voorkomen.’

    ‘Deze aanpak had zin. De darmen en daarbij de galafgifte werden ondersteund met zowel een unieke homeopathische samenstelling als met elektro-acupunctuur, wat een ontspannen effect geeft in het gehele lichaam. Dit zorgde eigenlijk voor een domino-effect. Ze had steeds minder last, rond haar middel van buik- en rugklachten. Verder kon ze dieper en beter doorslapen, en ging daarbij beter al haar vijf slaapfasen door. Van inslaapfase naar lichte en overgangsfase naar je diepe slaap en REM-slaap (je verwerkingsfase/de fase van emotionele herstel). Dit zorgde ervoor dat ze energieker werd en zich weer beter kon concentreren. Vooral was ze blij dat ze er minder rekening mee hoefde te houden. Ze kon gerust mee naar etentjes, een bruiloft, of zelf een lekkere maaltijd maken, en ze bleef zich hier dan lekker fit bij voelen.’

    Welk verband hebben darmklachten en slaapproblemen?
    Bij scheefstand van je onderrug en/of het niet goed functioneren van je darmen kun je zogezegd ‘niet goed in je lichaam zakken’; niet goed ontspannen. De 5 fasen in je slaapcyclus worden dan niet goed doorlopen. Daarbij zorgt je diepste slaap ervoor dat je lever zichzelf kan ontgiften, wat zorgt voor een verbeterde galafgifte, wat weer invloed heeft op je ontlasting. Bij een gezonde darmfunctie worden er weer meer hormonen als serotonine en melatonine aangemaakt wat de slaap bevordert. Door zowel je lever, darmen als je slaap met een unieke homeopathische samenstelling te ondersteunen, zorgt dit ervoor dat je uiteindelijk in een positieve vicieuze cirkel belandt.

    Hoe ziet een behandeltraject eruit?
    In de oriëntatiefase is het belangrijk om 1 keer per week een behandeling te ondergaan. Dit duurt 1 tot 3 weken. Tijdens deze fase worden alle wervels bijlangs gegaan en worden, in combinatie met je ziektegeschiedenis, de belangrijkste wervelblokkades in kaart gebracht. Op basis daarvan wordt ter ondersteuning een uniek homeopathisch middel samengesteld. In de herstelfase is het raadzaam om 1 keer per 2 of 3 weken langs te komen, wat afhankelijk is van de pijn, de aandoening en de oorzaak. In de eindfase is 1 behandeling per 1, 2 of 3 maanden voldoende. Tijdens deze fase is er ruimte om je lichaam conditioneel goed op peil te krijgen, wordt het aantal behandelingen afgebouwd en wordt de nadruk op gelegd dat het positieve effect voor een lange tijd behouden blijft.

    Wemeltje is lid van de beroepsverenigingen VBAG en het CAT-Complementaire Kwaliteitstherapeuten en de overkoepelende organisatie RBCZ. Haar behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars (deels) vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply