Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Flink in beweging voor een sneller herstel
  Rate this post

  ‘Dat was echt een enorme schok voor me. ­Borstkanker. Tijdens het bevolkingsonderzoek ­vertrouwden ze de uitslag al niet en later bleek inderdaad dat ik het had. Vragen als ‘waarom ik?’ en ‘wat moet ik nu doen?’, raasden in een sneltreinvaart door mijn hoofd. Gelukkig ben ik gezegend met allemaal lieve mensen om mij heen. Ik kreeg dan ook het advies van een goede vriendin om aan oncologiefysiotherapie te gaan doen, zodat ik een betere conditie zou krijgen. En dat heeft me inderdaad geholpen!’

  Tijdens en na de behandeling kun je last krijgen van allerlei klachten als gevolg van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker. Dit kan zorgen voor belemmeringen in het dagelijks functioneren, op het werk, tijdens het sporten en zelfs op emotioneel en sociaal vlak.
  Fysiotherapeut en oncologiefysiotherapeut Mariëtte de Moes: ‘Vroeger werd wel gezegd, dat je, als je kanker hebt, zo weinig mogelijk moet bewegen en veel rust moet houden. Dat was ook niet zo gek, want bestralingen en chemotherapie vormen een aanslag op je lichaam en de behandelingen leiden tot pijn en vermoeidheid. Veel vrouwen met borstkanker zijn dan ook bang om te bewegen, maar bewegen is wél verstandig om sneller te kunnen herstellen. Natuurlijk moet je wel op een verstandige manier bewegen. Ik kan als oncologiefysiotherapeut ervoor zorgen dat je weer conditie opbouwt. Het is bewezen dat trainen onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut klachten kunnen verminderen.’

  Terug naar je oude leven
  In individuele sessies werk je met Mariëtte de Moes aan het herstel van kracht, conditie en mobiliteit. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het weer krijgen van vertrouwen in je lichaam. Het doel is dat je zo snel mogelijk kunt terugkeren naar je oude leven. Mariëtte bekijkt samen met jou welke vorm van bewegen en/of sporten het best voor jou is.

  In elke fase
  Oncologiefysiotherapie kan worden ingezet tijdens alle fases van de ziekte, van net na de diagnose tot en met de herstelfase na de medische behandeling. De training kan al worden gestart voordat de chemotherapie of operatie plaatsvindt. Hoe fitter je namelijk de behandeling ingaat, hoe beter je herstelmogelijkheden zijn: ‘better in, better out’.

  Lymfoedeem aanpakken met oedeemtherapie
  Vrouwen met borstkanker kunnen na een borst­operatie, chemotherapie en/of bestraling te maken krijgen met vochtophopingen: lymfoedeem. ­Lymfoedeem ontstaat als gevolg van bestraling of door het verwijderen van lymfklieren. Deze vocht­ophoping kan op verschillende plaatsen optreden: in de borst of op de romp, maar ook in de arm.
  Bij De Moes 4 Fysio zijn alle therapeuten gespecialiseerd in het behandelen van oedeem. ‘Er zijn voor het afvoeren van oedeem verschillende behandelingen mogelijk, zoals manuele lymfdrainage. Hierbij wordt het lymfevocht met zachte, pompende bewegingen afgevoerd. De manuele lymfdrainage kan ­gecombineerd worden met compressietherapie. Met verschillende soorten compressiemateriaal zoals zwachtels wordt een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Zodra het oedeem is verminderd en de situatie stabiel is, kan er een therapeutische ­elastische kous worden aangemeten.’

  De Moes 4 Fysio biedt, naast oncologiefysiotherapie en oedeemtherapie, ook reguliere fysiotherapie. Andere aandachtsgebieden zijn bekkenbodemklachten, ontspannings- en ademhalingstherapie en Medical Taping.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply