Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Fysieke en mentale ondersteuning bij ziekte
  Rate this post

  Steeds meer mensen krijgen kanker. Maar gelukkig worden de behandelingen steeds beter en steeds meer mensen overleven het. Zij leven dus met de gevolgen van kanker – fysiek, sociaal of psychisch – en hebben de behoefte om vermoeidheid en emotionele instabiliteit te boven te komen.

  ZGT biedt sinds 2016 een programma aan om (ex-)kankerpatiënten fysiek en mentaal te ondersteunen bij de gevolgen van kanker. Dat kan in groepsverband of individueel, tijdens de behandeling of na afloop. Patiënten krijgen het aangeboden als er een indicatie voor is.

  Groep of individueel
  Patiënten met psychische én lichamelijke problemen kunnen worden verwezen naar de revalidatiearts in ZGT. ‘Terug naar evenwicht’ is het vernieuwde groepsprogramma voor deze patiënten. Het is beter toegesneden op de individuele deelnemer. De revalidatiearts is eindverantwoordelijk voor het programma en heeft een multidisciplinair team tot zijn beschikking. Daarin zitten een fysiotherapeut, maatschappelijk werker, medisch psycholoog, ergotherapeut, diëtist en geestelijk verzorger, oncoloog en een re-integratiecoördinator. Na de intake bij de revalidatiearts en de aanvullende intake bij de fysiotherapeut kijken zij met de patiënt welk programma hij of zij nodig heeft: fysieke training, psycho-educatie en voorlichting.

  Ziekte en werk
  Als je ziek of herstellend bent, ben je heel emotioneel. Op je werk zijn de gesprekken toch eerder zakelijk. Een arbeidsdeskundige kan helpen met de contacten met het UWV na kanker, de Wet Poortwachter, de wettelijke verplichtingen in het tweede jaar van je ziek-zijn. Je verdriet moet er gewoon uit; dat hoort bij de verwerking. Het bereidt ex-patiënten voor op de terugkeer naar de ­werkomgeving.

  Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor het programma in ZGT via een verwijzing van de huisarts of medisch specialist.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply