Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Fysiotherapie bij hielbeenklachten
  Rate this post

  De ziekte van Sever Schinz is een aandoening die meestal alleen voorkomt bij kinderen die nog in de groei zijn. Er is hierbij sprake van een ontsteking van het hielbeen, die kan leiden tot een scherpe pijn in de hiel.

  De Ziekte van Sever Schinz (apophysitis calcaneï), ook wel ‘Morbus Sever’ genoemd, is een aandoening van het hielbeen. Wanneer een kind in de groei is in de leeftijd van ongeveer 7 tot 12 jaar, moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De groeischijf zit aan de achterkant van het hielbot, vlak onder de aanhechting van de achillespees. Druk op het hielbeen, die ontstaat bij normale belasting, maar nog meer bij sporten, kan leiden tot overbelasting. Als gevolg hiervan kan een zwelling ontstaan aan de achterzijde van de voet. Kinderen met overgewicht of kinderen die zeer actief aan sport doen, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van de ziekte van Sever.
  Vaak openbaart de aandoening zich tijdens een groeispurt. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

  Het stellen van de diagnose
  De diagnose ‘ziekte van Sever’ wordt vaak klinisch vastgesteld op basis van symptomen. De voornaamste klacht is pijn aan de hiel, maar vaak wordt ook een trekkend of stijf gevoel in de kuitspier gevoeld. De zwelling is meestal niet met het oog waar te nemen. Een arts stelt de aandoening vast door de voet te bewegen en op bepaalde plekken druk uit te oefenen, om zo een beter beeld te krijgen van waar de pijn vandaan komt. Soms kan de arts aanvullend onderzoek doen, zoals het maken van een röntgenfoto, maar dit is meestal niet nodig.

  Doorgaan met sporten
  Alhoewel het hielprobleem pijnlijk is, is het niet schadelijk om tijdens de ontstekingsperiode door te gaan met sporten. Het spontane verloop van deze aandoening is gunstig. Als kinderen zijn uitgegroeid, verdwijnen de klachten vanzelf. Veel van deze kinderen zijn echter actieve sporters die veel hinder van de klachten kunnen hebben. Als de klachten erg hardnekkig zijn, kan wellicht overwogen worden om minder intensief te sporten.
  Aanpassing van de schoenen zoals een verende, siliconen steunzool onder de hiel kan helpen de klachten te verminderen.
  Bij zeer hevige pijn kan worden overwogen om de voet kortdurend in te gipsen. Een operatie is nooit nodig.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply
 • Geplaatst door Fysiotherapie Hoogendoorn op juni 1, 2017, 2:26 pm

  Ik ben kinderfysiotherapeut in Apeldoorn en behandel deze kinderen sinds 2 jaar met Dry Needling in de kuitspieren, gevolgd door Medical Tape. Dit is enorm effectief de pijn verdwijnt direct en binnen een week kunnen de kinderen weer pijnvrij sporten.
  Voor een afspraak en meer informatie Caroline Hoogendoorn Bij fysiotherapie Hoogendoorn in Apeldoorn

  Beantwoorden →