Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Fysiotherapie na een borstoperatie
  Rate this post

  Alhoewel er steeds meer andere vormen van behandeling worden gedaan, ondergaan veel vrouwen met borstkanker een operatie. Deze borstoperaties kunnen van invloed zijn op de beweeglijkheid van de arm, de diepe ademhaling en het doen van de dagelijkse activiteiten. Er kan pijn, stijfheid, zwakte en beperking van de beweeglijkheid van de arm en de schouder optreden. Fysiotherapie en oefeningen kunnen je helpen om de beweeglijkheid van de arm te herstellen. Oefeningen helpen om eventuele bijwerkingen van de operatie te verminderen en helpen je terug naar je gebruikelijke activiteiten.

  Als je bestraling hebt gehad naast de operatie, zijn oefeningen nóg belangrijker om de flexibiliteit van je arm en schouder te stimuleren. Ook als je geen chirurgie hebt ondergaan, kan radiotherapie de arm en schouder beïnvloeden, zelfs lang nadat de behandeling is voltooid. Hierdoor is het extra belangrijk om oefeningen onderdeel te maken van je dagelijkse routine na bestralingen bij borstkanker.

  Passend oefenschema
  Het is erg belangrijk om met een fysiotherapeut te praten voordat je begint met oefenen. Samen met de fysiotherapeut wordt gekeken naar jouw beperkingen en wordt er een passend oefenschema voor je gemaakt. Sommige oefeningen kunnen al snel na de operatie worden uitgevoerd, voor andere oefeningen is het belangrijk dat de wond al goed hersteld is. De eerste oefeningen die het vermogen om je schouder te bewegen en arm vergroten, kunnen meestal worden gestart binnen een paar dagen. Oefeningen om te helpen je arm te versterken, komen bijvoorbeeld pas later in het programma aan bod.

  Andere soorten oefeningen
  Oefeningen die helpen de conditie te verbeteren, zijn ook belangrijk voor vrouwen die borstkanker hebben gehad. Er is bewijs dat fitness en gewichtsverlies zelfs kunnen helpen bij het verminderen van het risico van herhaling van sommige vormen van kanker. Daarnaast is het ook prettig om je conditie zoveel mogelijk op jouw oude niveau te krijgen.
  Er zijn ook speciale oefeningen om te helpen bij het verminderen van het risico van lymfoedeem, of chronische zwelling in de arm aan de kant waar je geopereerd bent. Vraag je arts over jouw lymfoedeemrisico en of je oefeningen moet gebruiken om te helpen dat risico te verminderen. Ook met een verwijzing voor oedeemtherapie kun je bij ons terecht.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply