Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Ga eczeem succesvol te lijf
  Rate this post

  Hoe kouder het weer, des te meer wordt ons lichaam belast en steekt één van de meest voorkomende huidaandoeningen de kop op: eczeem, of ‘atopische dermatitis’. Dit behoort tot een groep ­aandoeningen waartoe onder meer allergieën en astma ­behoren. De huidbarrière van je huid is ziek, waardoor het vocht snel verdampt en bacteriën de huid ­gemakkelijk kunnen binnendringen en ontstekingsreacties veroorzaken.

  Iedereen heeft die rode, droge en schilferige plekjes weleens bij iemand gezien of zelf mogen ervaren. Het gaat vaak gepaard met hevige jeuk en een trekkerig gevoel. De meeste mensen beginnen fanatiek met smeren, maar in veel gevallen wordt het erger. Waar komt eczeem nou vandaan en wat zijn de do’s en don’ts?

  Eczeem heeft alles te maken met ons immuunsysteem, en aangezien ons immuunsysteem voor het grootste deel in onze darmen huist, is het belangrijk dat het daar goed op orde is om gezond te blijven. De fundering van ons immuunsysteem wordt gelegd als we geboren worden. Kinderen met een keizersnede lopen al een achterstand op, en als je dan ook nog eens geen borstvoeding krijgt, sta je met 2-0 achter. De darmen van een kind in de eerste levensjaren zijn namelijk verhoogd doorlaatbaar voor niet-volledig verteerde eiwitten, terwijl het afweersysteem vol in ontwikkeling is. Hierdoor leidt koemelk bij kinderen (maar ook bij volwassenen) vaak tot (huid)problemen.
  Het immuunsysteem raakt overbelast en gaat simpel ­gezegd gewoon om zich heen slaan, omdat het systeem het allemaal niet meer weet. Op een bepaald moment hoef je alleen maar een pinda in je mond te stoppen en dan halen de immuuncellen hun uzi’s al tevoorschijn en kun jij met een opgezwollen keel naar het ziekenhuis.

  Wat vindt het immuunsysteem fijn?
  Eet vooral verse groente en fruit. Deze bevatten de noodzakelijke vitaminen en vezels. Beperk het gebruik van suikers (een delicatesse voor slechte bacteriën), melkproducten en bewerkt voedsel. Wel ondersteunen zure (rechtsdraaiende) melkproducten zoals karnemelk of Biogarde de darmflora. Van buitenaf kun je ook wat doen. Vermijd heet en lang douchen, make-up, scrubs en crèmes met parfum, kleurtjes enzovoort. Cetomacrogolcrème is een fijne basiszalf zonder onnodige toevoegingen en kun je gewoon bij de drogist halen. Verder kunnen de volgende supplementen echt een verschil maken: pre- en probiotica uit sachets zijn bacteriën die de goede darmbacteriën komen versterken. Omega 3 vetzuren die de ontsteking van de eczeem remmen, zinkmethionine en vitamine D3.
  Zorg goed voor jezelf!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply