Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Ga goed voorbereid op reis

  Reizen is leuk. Het verbreedt je horizon en je maakt nog eens wat mee. Maar er zijn ook gezondheidsrisico’s aan verbonden. Malaria, knokkelkoorts en bilharzia: aan verre reizen houd je soms meer over dan die fijne herinneringen. Bij de Travel Clinic en de Tropenpoli van het Havenziekenhuis weten ze daar alles van. Met een goed advies en de nodige vaccinaties gaan reizigers goed voorbereid op reis en wordt het risico op tropische ziektes een flink stuk kleiner.

  De meeste reizigers nemen zich voor om goed op te passen in het buitenland en een aantal risico’s zijn vaak wel bekend. Maar als je eenmaal ter plaatse bent, zweert de plaatselijke bevolking dat er écht geen parasieten in dat mooie meertje zitten en dat malaria daar al jaren niet meer voorkomt. Wat dan? De Travel Clinic van het Havenziekenhuis is er vrij duidelijk over: je moet niet meteen geloven wat men in het betreffende land zegt en geen dingen doen die je in Nederland ook niet zou doen. Mensen die al medische problemen hebben, moeten van tevoren goed met hun specialist overleggen.

  Meteen terecht op de Tropenpoli
  Het Havenziekenhuis is oorspronkelijk opgericht voor zeelieden die met allerlei tropische aandoeningen uit verre landen thuiskwamen. Nu is het een algemeen en modern ziekenhuis met Tropengeneeskunde en Ouderengeneeskunde als specialisaties. De tropenartsen die bij de Travel Clinic werken, zien veel patiënten die ziek terugkomen van een verre reis. Zij kunnen meteen terecht op de Tropenpoli en als het nodig is, worden ze opgenomen op de Tropenunit van het ziekenhuis. Het Havenziekenhuis heeft zo heel wat patiënten genezen van malaria, knokkelkoorts en allerlei andere ziekten die je beter niet kunt krijgen.

  Voorkomen is beter dan…
  Er zijn een aantal simpele maatregelen om infectieziekten te voorkomen. Handen wassen na elk toiletbezoek en voor elke maaltijd, geen water uit de kraan, geen ijsblokjes en onverpakt ijs en alleen goed doorbakken eten kopen bij stalletjes waar de doorstroming groot is. Maag- en darmklachten en
  diarree staan in de top drie van ziektes die mensen in de tropen oplopen. Tegen een aantal ziekten kun je je van tevoren laten vaccineren. De vaccinaties voorkomen dat je ziek wordt of dat er ernstige complicaties optreden. Ook is het heel verstandig om (indien nodig) malariatabletten te nemen.

  Speciaal spreekuur
  Voor reizigers met een ziekte of chronische aandoening heeft de Travel Clinic van het Havenziekenhuis een speciaal spreekuur. Zij lopen door hun chronische aandoening meer risico’s op ernstige infecties dan gezonde reizigers. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die medicijnen gebruiken die de afweer beïnvloeden. Denk aan prednison of andere ontstekingsremmers en medicijnen tegen reumatische aandoeningen of auto-immuunziekten. Ook medicijnen die de afweer onderdrukken na een orgaantransplantatie of in verband met een kwaadaardige ziekte vergroten de kans op infecties. Andere risicogroepen zijn bijvoorbeeld mensen die geen milt hebben. Ook mensen die wat ouder zijn, lopen meer risico op infecties. Kijk voor meer informatie en een filmpje over het spreekuur voor bijzondere reizigers op de website van de Travel Clinic van het Havenziekenhuis: www.travelclinic.com.

  Een afspraak maken?
  Voorkom vervelende verrassingen tijdens je vakantie en ga goed voorbereid op reis. De Travel Clinic van het Havenziekenhuis informeert je graag. Je kunt een afspraak maken voor advies of vaccinaties via het telefoonnummer 0900-5034090 of via de website www.travelclinic.com.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply