Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Ga naar de Rookstoppoli
    Rate this post

    De start van een nieuw jaar. Dé tijd voor goede voornemens. Een veelgehoord goed voornemen is stoppen met roken. Dit lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wil jij ook af van het roken, maar lukt het je niet op eigen kracht? Dan kun je voor extra ondersteuning terecht bij de Rookstoppoli van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) in Beverwijk.

    Rookwaar bevat nicotine, een verslavende stof én de veroorzaker van het mislukken van stoppogingen van veel mensen. Onder begeleiding van deskundigen wordt de kans van slagen veel groter. Met de hulp van de RKZ Rookstoppoli is de kans op blijvend stoppen met roken zelfs twee keer zo groot als elders. Ongeveer de helft van alle deelnemers stopt blijvend.

    Op de Rookstoppoli werken de gespecialiseerde longarts Pauline Dekker en rookstopcoaches Pauline Haasbroek en Ingrid Sprengers. Zij zijn zeer deskundig op het gebied van rookverslaving en staan de patiënt tijdens het afkickproces bij met woord en daad.

    Ingrid Sprengers: ‘We hanteren de Optimale Interventie Strategie. Het doel hiervan is om patiënten rustig door het afkickproces te begeleiden.’ De methode helpt bij het versterken van motivatie en zelfvertrouwen van de patiënt, zodat de patiënt blijvend stopt met roken.

    Begeleiding
    Tijdens de individuele gesprekken begeleiden de rookstopcoaches de patiënt en maken ze samen een eigen ­‘Stoppenstappenplan’. Het boek ‘Nederland stopt met roken’, geschreven door longartsen Dekker en De Kanter, wordt hierbij als gids gebruikt. Tevens vindt er een medische check plaats door een longarts.

    Hierna is de begeleiding groepsgewijs. Rookstopcoach Pauline: ‘Je stroomt in bij de groep die al een tijdje gestopt is. Het voordeel hiervan is dat je tips krijgt van mensen die al langer gestopt zijn en je hoort van hen wat je mogelijk te wachten staat. Daarna kun je zelf weer je tips delen.’ Na een jaar wordt de begeleiding gesloten.

    Patiënten kunnen zich bij de Rookstoppoli melden na een verwijzing van de specialist of huisarts. De kosten bij verwijzing worden vergoed vanuit de basisverzekering.

    Tip: blijf bewegen
    Wat beide rookstopcoaches benadrukken, is dat het belangrijk is om te blijven bewegen tijdens het stoppen met roken. Ingrid Sprengers vertelt: ‘Het zorgt voor afleiding, je denkt even niet meer aan de volgende sigaret. Tevens maakt je lichaam dopamine aan. Dit zorgt ervoor dat je je gelukkiger gaat voelen. En een groot bijkomend voordeel van bewegen is dat je er niet van aankomt. Een win-winsituatie.’

    De Rookstoppoli heeft zelfs met een groep ‘rookstoppers’ deelgenomen aan de Alpe d’Huzes en de Wijckloop. De Rookstoppoli werkt op het gebied van bewegen samen met Sport Medisch Centrum IJmond. Er is een speciaal programma ontwikkeld voor de patiënten van de Rookstoppoli.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply