Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Gastvrije ontvangst in de Opnamelounge
  Rate this post

  Geopereerd worden in een ziekenhuis is nooit leuk. Er komt van alles op je af en allerlei mensen bemoeien zich met je in een hectische omgeving. Dat kan anders.

  Op 5 maart 2018 start Franciscus Vlietland in Schiedam met de Opnamelounge: een afdeling met een lounge voor patiënten die voor een geplande operatie komen.

  Innovatief zorgconcept
  Patiënten moeten zich rustig kunnen voorbereiden op een operatie. Dat is het doel van de Opnamelounge, waarbij de verpleegkundige in een aparte kamer de gegevens samen met de patiënt kan doornemen. Het ziekenhuis beoogt met dit innovatieve concept de gastvrijheid te vergroten en de schaarse beddencapaciteit beter te benutten.

  Wat is de Opnamelounge?
  Vanaf 5 maart worden patiënten in Franciscus Vlietland voor een planbare ingreep niet meer in een bed op de verpleegafdeling opgenomen, maar op de Opnamelounge. Op deze afdeling is een mooie, rustige opnamekamer, lounge of woonkamer, waar patiënten worden opgenomen voorafgaand aan de operatie. De verpleegkundige voert een opnamegesprek in een aparte kamer en bereidt de patiënt daar voor op de operatie. Daarna kan de patiënt, samen met familie of begeleiding, wachten in deze lounge totdat zij worden opgeroepen voor de operatie. Pas vlak voor de operatie neemt de patiënt daadwerkelijk plaats op een bed en wordt de patiënt naar de operatiekamer gebracht. De bagage van de patiënt wordt in een afgesloten ruimte bewaard, zodat die niet kwijt kan raken.

  Alle aandacht
  Het is de bedoeling dat er gemiddeld 20 patiënten per dag (en ruim 4000 per jaar) op deze manier zich rustig in een ‘huiskamerachtige setting’ kunnen voorbereiden op hun ingreep. Op deze manier wordt de hectiek van de dag verdeeld, want de mensen komen allemaal op een afgesproken tijdstip binnen tussen 6.30 en 14.00 uur. De verpleegkundige heeft dan alle aandacht voor hen en wordt niet afgeleid. Het gaat hier om patiënten die voor geplande ingrepen komen, zoals galblaas, nieuwe heup, liesbreuk of cosmetische operaties. Spoedgevallen worden elders opgenomen.

  Stichting Vrienden Vlietland Ziekenhuis
  De inrichting van de wachtruimte van de Opnamelounge wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden Vlietland Ziekenhuis. De stichting draagt financieel bij aan de realisatie van een comfortabele zithoek, tafels met stoelen en (wand)decoratie om het verblijf van patiënten aangenamer te maken.

  Meer informatie
  Meer weten over de Opnamelounge en het zorgconcept Opnemen zonder bed? Lees de informatie op
  www.franciscus.nl/vrienden/opnamelounge.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply