Rate this post
 • Geboortezorg anno 2015 in beweging
  Rate this post

  Een kind krijgen is een mooie, maar ook een heel spannende gebeurtenis in je leven. Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je toekomstige kind. Daarom zorg je ervoor dat je gezond zwanger wordt, op tijd foliumzuur gaat slikken, niet rookt en geen alcohol drinkt als je een kinderwens hebt. En als je eenmaal zwanger bent, is het belangrijk dat je de beste zorg van de juiste verloskundige zorgverlener krijgt.

  Hoe veilig is de geboortezorg in Nederland? Inge Snelleman, verloskundige van Verloskundigenpraktijk Carnisselande in Barendrecht en Rhoon, vertelt verheugd te zijn met de uitkomsten van recentelijk gepubliceerd onderzoek. Het is aangetoond dat bevallen bij de verloskundige net zo veilig is als bevallen bij de gynaecoloog. In de afgelopen jaren is er in Nederland veel discussie geweest over de veiligheid van ons verloskundig systeem. Doen we het wel goed in Nederland of kunnen we de geboortezorg verbeteren? Momenteel gaat een gezonde zwangere naar de verlos­kundige en de ‘zieke’ zwangere naar de gynaecoloog. Pas tijdens de bevalling of in het kraambed komt voor het eerst de kraamverzorgster in beeld.

  De zwangere centraal
  Verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden uit de regio Rotterdam-Rijnmond zijn van mening dat de samenwerking in de totale geboortezorg nog beter kan. Ze zijn op dit moment met elkaar aan het onderzoeken hoe ze nog beter kunnen samenwerken en hoe ze gebruik kunnen maken van elkaars expertise. Bij deze vernieuwde samenwerking wordt de zwangere centraal gesteld en zijn ze samen verantwoordelijk voor je zwangerschap, bevalling en kraamtijd met als doel een gezonde baby en blije ouders.

  Zorgplan
  Wat betekent dat voor de zwangere? Het idee is dat elke zwangere, gezond of met een medische achtergrond zich inschrijft bij een verloskundige in de buurt zodra ze zwanger is. Na het eerste gesprek zal de verloskundige samen met de gynaecoloog voor elke zwangere een zorgplan maken. Hierin wordt onder andere vastgesteld wie het beste voor deze zwangere kan zorgen. In de zwangerschap zal er ook iemand van de kraamzorg thuis langsgaan om te bespreken wat de wensen zijn voor de zorg na de bevalling. Op deze wijze zijn we samen verantwoordelijk voor je zwangerschap en verwachten we hiermee nog betere uitkomsten te bereiken.

  Persoonlijke aandacht
  De verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Carnisse­lande zijn blij met deze nieuwe ontwikkelingen, omdat cliëntgerichte zorg bij hen hoog in het vaandel staat. De zwangere waardeert de persoonlijke aandacht zeer. Dit bereiken ze door de spreekuren en kraamvisites ruim in te plannen en te streven naar continue begeleiding tijdens de bevalling. De verloskundigen
  zijn 24 uur per dag laagdrempelig te bereiken, en er is een inloopspreekuur dat zonder afspraak bezocht kan worden. De verloskundigen maken alle medische en niet-medische echo’s in de praktijk zelf, ze houden een voorlichtingsavond en organiseren zelf de zwangerschapsgymnastiek. Daarnaast is er is er een nauwe samenwerking met een lactatiekundige. Verloskundigenpraktijk Carnisselande biedt alle zorg onder één dak. Het zou toch prachtig zijn als elke zwangere, met of zonder medische achtergrond, gebruik kan maken van deze faciliteiten!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply