Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Gebruik agressie positief
  Rate this post

  Iedereen heeft weleens zo’n moment gehad dat de spanning zó hoog opliep, dat je schaamteloos boos werd en woedend je gelijk haalde zonder je op dat moment schuldig te voelen. De agressie die zich meester van je maakte, liet je kennismaken met een ander deel van jezelf. Als je later weer op adem bent gekomen van de woedeaanval, is de kans aanwezig dat je je schaamt voor wat je gezegd en gedaan hebt, of dat je je schuldig voelt naar de ander.

  In ieder mens hoort een gezonde mate van agressie te zijn om net zoveel respect voor zichzelf te houden als voor de ander. Zonder agressie, lichaamsspanning, win je geen wedstrijden en dankzij je zelfverwezenlijking (agressief gedrag) heb je leren lopen en fietsen. Doorzettingsvermogen heb je nodig om beter te worden in het omgaan met jezelf. Assertiviteit is niet alleen een doel; het is een manier van leven, van doen en laten. Assertiviteit betekent dat je nog kunt kiezen in je gedrag.

  Is agressief gedrag een maatschappelijk probleem en tegelijkertijd een probleem dat door de maatschappij gecreëerd wordt? We kennen allemaal de negatieve uitingen van agressie waarbij het gedrag over de grens van de ander gaat.

  Angst
  Er zijn verschillende soorten agressief gedrag en verschillende oorzaken. Uiteindelijk is angst de belangrijkste motor van agressief gedrag.

  We kennen de angst voor:
  – incompetentie
  – als mislukkeling over te blijven
  – verlies / verlating
  – de dood, het onomkeerbare

  Kies je wedstrijd
  Als je je gedrag herleidt naar de motivatie en overtuiging die je hebt, kun je vaker een voorspelling doen wanneer het spannend gaat worden in je lijf en hoofd. Het kunnen herkennen van de verandering op je lichaam en de belemmerende gedachten, zorgt ervoor dat je ergens nog een keuze hebt in je gedrag. Kies je wedstrijd. Wanneer moet ik de ander voorrang geven in mijn relatie tot de ander en wanneer moet ik voorrang nemen om mijn grens aan te geven en positie te nemen?

  Het merendeel van mijn cliënten heeft last van een chaotische spanningsregulatie. Ze worden onverwacht boos of verdrietig, onverwacht bedroefd of zijn chronisch blij. Ze melden zichzelf omdat het niet langer gaat, of de sociale omgeving geeft aan dat het zo niet langer kan. Maar ik zie ook cliënten die te veel agressie vertonen op de ongepaste momenten.

  Assertiviteit versterken
  In sommige situaties is het zaak om meer lichaamsspanning te veroorzaken om bijvoorbeeld assertiviteit te versterken. Van een sub-assertieve startpositie je zelfvertrouwen vergroten, waardoor er assertief gedrag ontstaat. Cliënten ervaren dat ze vanaf hun sub-assertieve startpositie een stukje agressiever worden om uiteindelijk assertief te worden en weer in evenwicht te komen.

  Dagelijks begeleid ik mensen die de agressie in zichzelf willen aanboren om uiteindelijk assertief gedrag te vertonen en steviger in hun relatie te komen; ook mensen die ervoor willen zorgen dat ze balans gaan terugvinden in het te vaak agressief zijn op verkeerde momenten. Neem vrijblijvend contact op om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Wat werkt wél?!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply