Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Geef een afscheid rust, ruimte en tijd
  Rate this post

  Natuurlijk wil je dat een overleden dierbare het afscheid krijgt dat diegene verdient. Een afscheid dat symbool staat voor de manier waarop diegene het leven heeft geleefd. Met karakter, persoonlijkheid en de juiste hoeveelheid intimiteit. De keuzes die daarbij gemaakt worden, zijn daarbij essentieel.

  De bloemen, muziek, kaarten en toespraken kunnen een unieke basis vormen, maar minstens zo belangrijk is de locatie. Een goede locatie kan een mooie aanvulling zijn op een uitvaart en het afscheid compleet maken.

  Wetenschappelijk onderzoek
  Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een goed afscheid een belangrijk onderdeel vormt van een rouwproces. Wanneer iemand positief terugkijkt op een afscheid, blijkt ook jaren later nog altijd dat de uitvaart een bijdrage heeft geleverd aan de verwerking van het verlies van de dierbare. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook hoe belangrijk het is om de dood uit de taboe-sfeer te halen. Sociale steun en contact met naasten helpen nabestaanden enorm bij de verwerking. Ook dat kan behoorlijk lastig zijn, maar op een goede afscheidslocatie wordt óók daar rekening mee gehouden door middel van de setting en de sfeer.

  Ruimte voor persoonlijk afscheid
  Dat een goede locatie bijdraagt aan de manier waarop nabestaanden een uitvaart ervaren, weet ook Anita van Bokhorst. Ze is eigenaresse van Sterrenheuvel afscheidshuis en crematorium in Haarlem. Ze vertelt over de locatie en de bewuste keuzes die gemaakt zijn bij de realisatie van de plek. ‘Wanneer je op de locatie aankomt, zie je een gebouw met een neoklassieke uitstraling. Een statig, maar tegelijkertijd warm en modern gebouw dat je echt het gevoel geeft dat je ergens áánkomt. We hechten veel belang aan de moderne sfeer, met een stijlvol interieur. De inrichting onderscheidt zich daarmee echt van veel andere afscheidscentra. Het is een eigentijdse plek waar zichtbaar aandacht aan is besteed. Zo krijg je gelijk het gevoel dat er ook ruimte is voor een persoonlijk afscheid.’

  Steun bij elkaar
  ‘In de ceremonieruimte zie je vaak dat mensen achter elkaar zitten, waardoor de mensen die achterin de ruimte zitten zich verder verwijderd voelen van de ceremonie. Wij hebben er bewust voor gekozen om de dierbaren rondom te laten plaatsnemen, op comfortabele, zachte banken en stoelen. Op die manier creëer je niet alleen betrokkenheid bij de ceremonie, maar ook onderling. Zodat je steun bij elkaar kunt vinden. Door de ramen heb je uitzicht op uitgestrekte weilanden, wat het gevoel van rust en ruimte versterkt. Dat zijn beide essentiële onderdelen van een goed afscheid.’

  Moderne technieken en eigentijdse sfeer
  ‘Wanneer er een grote opkomst is, hoeven de bezoekers niet in de deuropening of op de gang mee te luisteren. In dat geval is het mogelijk om via een livestream in onze lounge mee te kijken met de ceremonie. Deze moderne technieken zijn beschikbaar, dus waarom zouden ze niet kunnen bijdragen aan de beleving? Het is immers belangrijk dat iedereen die op het afscheid aanwezig is, de gelegenheid krijgt om op geheel eigen manier in alle rust ook daadwerkelijk afscheid kan nemen. Dit gevoel wordt doorgetrokken naar de lounge, waar een eigentijdse catering de bezoekers van hapjes voorziet en waar ook ruimte is voor een muzikaal optreden. Op die manier krijg je alle gelegenheid om in formele óf informele sfeer het gesprek met elkaar aan te gaan, herinneringen op te halen en de dag te verwerken.’

  Persoonlijk en intiem
  De dagen in aanloop naar de uitvaart van een dierbare worden vaak getekend door emoties, chaos, telefoontjes, visite en het maken van talloze beslissingen. Je kunt het gevoel krijgen dat er nauwelijks tijd is om stil te staan bij het verlies. Het zou toch fijn zijn om nog even rustig bij je dierbare te zijn? Afscheidshuis en crematorium Sterrenheuvel beschikt daarom over een aantal 24-uurssuites. Modern en huiselijk ingerichte ruimtes waar privacy en intimiteit centraal staan. Je krijgt een eigen sleutel, zodat je bij je dierbare kunt zijn wanneer jij daar behoefte aan hebt, om zo in alle rust en op je eigen manier naar het afscheid toe te werken. Naast de 24-uurssuites, een lounge en een ceremonieruimte beschikt de locatie ook over een modern en sfeervol ingericht eigen crematorium.

  Open huis op 13 oktober
  Ben je nieuwsgierig geworden en wil je Sterrenheuvel eens van binnen zien? Dat kan! Sterrenheuvel houdt op zondag 13 oktober tussen 11.00 en 15.00 uur open huis. Dan kun je de ruimtes bekijken en informatie krijgen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply