Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Geef je gezicht weer expressie
  Rate this post

  Je wenkbrauwen hebben een heel duidelijke functie waar je je misschien niet direct bewust van bent. Hun oorspronkelijke doel is om te voorkomen dat zweetdruppeltjes, vuil en andere kleine voorwerpen in je ogen terechtkomen. Ze spelen echter ook een belangrijke rol bij de lichaamstaal als het gaat om je expressie. Door je wenkbrauwen te fronsen of op te trekken zijn er tal van verschillende emoties op je gezicht af te lezen.

  Om te stellen dat een gezicht zonder wenkbrauwen geen gezicht is, is wel erg cru en kort door de bocht, maar het is een feit dat je gezicht dan niet meer ‘compleet’ is. Er mist duidelijk iets. Het ontbreken van wenkbrauwen kan verschillende oorzaken hebben. Het ondergaan van een chemokuur is hier een bekend voorbeeld van. In dat geval is de haaruitval van tijdelijke duur en groeien de wenkbrauwharen meestal gewoon weer terug wanneer de chemotherapie is afgerond. Het gebruik van een wenkbrauwpotlood is vaak voldoende om het moment dat de haartjes weer gaan groeien te overbruggen, maar een eenmalige behandeling met permanente make-up kan ook een oplossing zijn totdat de eigen wenkbrauwhaartjes teruggroeien.

  Alopecia
  Een ander veel voorkomende oorzaak van het ontbreken van wenkbrauwen is de haarziekte alopecia. Hierbij duurt de (plaatselijke) kaalheid vaak langer en soms is deze zelfs blijvend. De aandoening kan op elke leeftijd, en zowel bij mannen als vrouwen, optreden. Er kunnen kale plekken in je kapsel ontstaan, maar uitval van de wenkbrauw- en wimperharen komt ook vaak voor. Er zijn verschillende soorten alopecia. Het lijkt een auto-immuunziekte te zijn, maar komt ook nogal eens voor na een ingrijpende emotionele gebeurtenis of na een periode van verhoogde stress.

  Nieuwe wenkbrauwen
  Alopecia kan als psychisch zeer belastend worden ervaren. Met een passend haarwerk kan je kapsel weer hersteld worden, maar zonder wenkbrauwen, én wimpers, heeft je gezicht opvallend minder uitdrukking. ‘Gelukkig kunnen we dit met permanente make-up heel mooi oplossen’, stelt Irma Hulscher gerust. ‘Mannen en vrouwen met deze haarziekte vragen wij altijd of zij naar de afspraak een foto kunnen meenemen waarop de wenkbrauwen nog te zien zijn voordat het haar begon uit te vallen. Op die manier kunnen we ze zo natuurgetrouw mogelijk pigmenteren. Ons doel is altijd om maatwerk te leveren. Wenkbrauwen die passen bij de stijl, persoonlijke trekken en leeftijd. Daarbij kunnen we terugvallen op verschillende technieken. De schaduwtechniek ziet er bijvoorbeeld uit alsof er met een zacht potloodje de wenkbrauw is in geschaduwd. Bij de ombrétechniek en powder brows gaat het om een meer gestyleerde wenkbrauw in schaduwtechniek, terwijl er bij de hairstroketechniek juist weer heel dunne haartjes worden getekend die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Het behoeft geen uitleg dat we een wenkbrauw bij een man anders opbouwen dan bij een vrouw. Bij mannen is het belangrijk dat de wenkbrauw borstelig is, terwijl je hem bij een vrouw juist strakker en gestileerder maakt. Laatst heb ik nog een meisje van 12, dat vanwege alopecia geen wenkbrauwen meer had, gepigmenteerd. Ook die stijl pas je weer aan op het huidtype en de leeftijd.’

  Permanente eyeliner
  Bij alopecia zijn er, naast de afwezigheid van wenkbrauwen, vaak ook geen wimpers meer. ‘Met een permanente eyeliner valt dit veel minder op. Voor alle behandelingen geldt, dat wij alle nieuwe pigmentaties in drie behandelingen doen’, vervolgt Irma. ‘Op die manier krijg je het mooiste resultaat. Voordat we een behandeling starten, kan de huid worden verdoofd met EMLA crème, die je vooraf, op vertoon van een recept van je huisarts, bij de apotheek hebt opgehaald. Een tube van 5 ml is voldoende voor drie behandelingen en we adviseren om de crème een uur van te voren aan te brengen.’

  Nieuwe vorm in opkomst
  Alopecia is er in diverse vormen, maar sinds een aantal jaren lijkt zich een nieuwe vorm ontwikkeld te hebben: frontale fibroserende alopecia. ‘Deze vorm komt vrijwel alleen voor bij vrouwen van 50 jaar en ouder en maakt de laatste jaren een explosieve groei door. Het geheel of gedeeltelijk uitvallen van wenkbrauwhaartjes is vaak het eerste symptoom’, weet Irma. ‘Waar 4 jaar geleden slechts zo’n 40 geregistreerde gevallen bekend waren, staat de teller inmiddels op meer dan 10.000. Deze vorm van alopecia is definitief. Het haar trekt zich als een strakke band naar achteren en dit kan ook in de nek naar boven toe gebeuren. Onlangs werd op een dermatologencongres bekendgemaakt dat de oorzaak weleens zou kunnen liggen in het gebruik van bepaalde stofjes die in zonnebrandcrème zitten.

  Vergoeding
  Wanneer je vanwege alopecia bent aangewezen op permanente make-up, is de kans groot dat je zorgverzekeraar de kosten (deels) vergoedt. Informeer vooraf naar de mogelijkheden.

  Irma Hulscher heeft bijna 30 jaar ervaring in het pigmenteren en is oprichtster en directeur van de Academie voor PMU in Almere. Ook is ze voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Geregistreerde PMU-Specialisten (NSGP).

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply