Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Geef je verdriet de juiste plek in je rugzak

  Workaholics: dat waren mijn man en ik voordat we aan kinderen begonnen. Waardering in de vorm van een salaris, daar hadden we onze eerste jaren samen vele uren en oneindige toewijding voor over. Want met geld krijg je immers alles voor elkaar, toch?

  Als puber was ik vaak een luisterend oor voor klasgenoten of vrienden, en trok ik me het leed van een ander aan. Toch koos ik niet voor een opleiding in de zorg maar voor een secretariële opleiding, en werkte ik op diverse advocaten- en notariskantoren. Dat deed ik voornamelijk op de afdeling personen- en familierecht. Vooral (levens)testamenten en verklaringen van erfrecht nadat een dierbare was overleden, hadden mijn interesse.

  Noodlot
  In 2011 volgde een zorgeloze zwangerschap en werd onze eerste zoon geboren, klein maar gezond. Na ongeveer zeven weken sloeg echter het noodlot toe in de vorm van een hersenbloeding bij ons kleintje. We werden ineens zonder pardon met onze neus op de feiten gedrukt. Gelukkig is het allemaal beter afgelopen dan ons destijds door de witte jassen in het ziekenhuis werd voorspeld. Toch zijn er regelmatig confronterende (schuld)gevoelens bij het zien van onze oudste zoon van ruim acht jaar met zijn mentale en lichamelijke beperkingen en daarnaast onze gezonde jongste zoon van zes jaar.

  Persoonlijke ontwikkeling
  Vijf jaar geleden kreeg ik een flinke burn-out en werd ik gedwongen om te beseffen dat het tijd was om anders in het leven te gaan staan en mijn prioriteiten te verleggen. Kijkend in de spiegel bij een psycholoog zag ik een verbitterde persoon, totaal niet tevreden over zichzelf en daarnaast erg streng voor zichzelf. Ik heb diverse cursussen gevolgd om mezelf persoonlijk te ontwikkelen.

  Gestapeld verlies
  Dat inzicht bij die spiegel heeft ervoor gezorgd dat ik me ben gaan richten op de ‘wereld van rouw en verlies’. Als rouwbegeleider richt ik me voornamelijk op rouw rondom het overlijden van een dierbare. Vooral kinderen zijn vaak nog puur maar ook zo kwetsbaar. Een juiste begeleiding bij een verlieservaring op jonge leeftijd kan het later in het leven alsnog vastlopen voorkomen. In vaktermen heet dat ‘gestapeld verlies’.

  Als systemisch en holistisch rouwbegeleider kijk ik met cliënten naar het huidige verdriet en de verliessituatie. Door middel van bijvoorbeeld wandel- of muzieksessies of creatieve therapie proberen we inzichtelijk te krijgen waar de verliespijn vandaan komt. Na diverse sessies zal een verlies niet worden vergeten, maar krijgt het een juiste plek in de rugzak.

  Ik weet nu: als ik lekker in mijn vel zit, heeft dat een groot positief effect op mijn gezin en mijn naaste omgeving. En daar is niet altijd geld voor nodig. Het leven is een proces van leren en loslaten, en ieder doet dat op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Daarbij om hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist een investering in jezelf!

  Amanda van den Hurk
  rouwbegeleider

  Online trainingen over rouw
  Op dit moment werkt Amanda aan het ontwikkelen van online trainingen over rouw, waarin zij haar opgedane kennis uit levenservaring en opleidingen wil delen met belangstellenden. Houd de website in de gaten voor meer informatie hierover of over haar andere bezigheden als rouwbegeleider.

  Access Bars® behandelingen
  Omdat verdriet en de stress daaromheen zich kunnen vastzetten in je lichaam, heeft Amanda onlangs haar aanbod uitgebreid met het geven van Access Bars® behandelingen. Door zachte aanraking van tweeëndertig specifieke punten op je hoofd gaat de energie stromen en worden blokkades (vastzittende energie) in je lichaam afgevoerd. De punten ontladen de gedachten, gevoelens, emoties, overwegingen en houdingen die je in je leven hebt opgeslagen, zodat eventuele blokkades hierop niet langer in je leven zijn.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply