Rate this post
 • Geef je ziekte een plekje
  Rate this post

  De diagnose ‘kanker’ is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen die jou kunnen overkomen. Het is alsof de grond onder je voeten verdwijnt; niet alleen bij jou, maar ook bij degenen in jouw omgeving. Van het ene op het andere moment draait je leven om ‘overleven’.

  Vanaf dat ogenblik ben je bezig met ziekenhuisbezoeken, onderzoeken, behandelingen en vooral het wachten op de uitslagen. Je moet je overgeven aan mensen die je niet kent en aan medicatie waarvan je de invloed op je lichaam niet weet. Je voelt je overgeleverd aan anderen, omdat jij de kennis niet bezit en de mogelijkheden niet kent. Niemand die je een garantie kan geven…
  De diagnose laat je stilstaan bij de eindigheid van het leven en tast veelal het vertrouwen in je eigen lichaam aan. Het maakt een storm van emoties in je los: verdriet, angst, boosheid, wanhoop en moedeloosheid. Dit kan leiden tot overmatig piekeren, slaapproblemen, angst, verlies van interesse en depressie.

  Hierin kan Mindfulness je ondersteunen. ­Mindfulness staat voor opmerkzaamheid, ­openheid, compassie en acceptatie. In 8 bijeenkomsten van 2,5 uur leer je om op een andere manier om te gaan met onzekerheid, spanning en pijn. Je leert je eigen veelal negatieve gedachtenpatronen te herkennen en deze te stoppen. Hierdoor creëer je een stilte en een openheid die je nodig hebt om weloverwogen je keuzes te kunnen maken, waardoor je de regie van je eigen leven in eigen hand neemt.
  ‘Je kunt de wind niet veranderen, maar wel je zeilen’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply