Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Geef seksueel misbruik een plek
  Rate this post

  Eerder bij ForYou heb je kunnen lezen over de traumatische gebeurtenis van Marjan van Minnen. Als je, net als Marjan, een nare ervaring hebt meegemaakt, kan dit je jarenlang bezighouden. Een veel voorkomende gebeurtenis is seksueel misbruik. Op seksueel misbruikt rust een taboe. Helaas zorgt dit ervoor dat veel vrouwen geen hulp zoeken. Laat jouw gebeurtenis geen invloed hebben op de rest van je leven, en probeer het een plek te geven.

  Doordat je deze nare ervaring hebt meegemaakt, gaat in je hersenen als het ware steeds weer een alarmbel af. Zo kan later een geluid, een beeld of een geur de beelden en de gevoelens aan het misbruik weer levendig terugbrengen, inclusief alle lichamelijke reacties van toen. De therapievorm EMDR, wat staat voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’, is één van de meest effectieve psycho­therapeutische methodieken en is geschikt voor iedereen die na een traumatische ervaring kampt met angsten, nachtmerries, schrikreacties, herbeleving of paniekstoornissen. Met EMDR kun je in relatief weinig sessies zeer effectief behandeld worden. Zo kun je de nare ervaring gaan verwerken.

  Afleiding door geluiden
  Samen met psycholoog Fief Macrander ga je met je gedachten naar de nare herinnering. Je krijgt een koptelefoon op en er wordt gevraagd om aan de nare gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Daarna start het verwerkingsproces. Fief vraagt je de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen, maar nu in combinatie met de klikgeluiden die jij afwisselend links en rechts door de koptelefoon hoort. Deze beweging van links naar rechts is de kern van EMDR. De klikgeluiden worden een set genoemd en na iedere set wordt even rust genomen. De EMDR- procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. Na elke set vraagt ze jou om je te concentreren op de meest opvallende verandering en daarna start je samen weer met een nieuwe set.

  Je bent veilig
  Deze sets met klikgeluiden zullen er langzamerhand toe leiden dat jouw herinnering kracht en emotionele lading verliest. En dat zorgt ervoor dat je beter met jouw nare ervaring kunt omgaan en je jouw leven opnieuw kunt gaan vormgeven op een positieve manier. Het voordeel van EMDR is dat je niet over jouw traumatische ervaring hoeft te praten. Bovendien vindt de herbeleving plaats onder begeleiding in een veilige omgeving. Ben je seksueel misbruikt en heb je last van dit nare trauma? Zet de eerste stap om dit een plek te geven. Fief helpt je graag je kracht te hervinden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply