Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Je geeft een patiënt de kwaliteit van leven terug’

  Veel mensen kampen met problemen aan de knie. Vaak is het op te lossen door extra oefening, soms is het nodig om een operatie te ondergaan of zelfs een nieuwe knie te plaatsen. Het proces na zo’n operatie is best lastig, aangezien je een bepaalde tijd met krukken moet lopen en daarmee (tijdelijk) een deel van de zelfstandigheid verliest.

  Bij Fysiotherapie Delft behandel ik met 2 collega’s veel patiënten met knieklachten. Op het gebied van een nieuwe knie en orthopedie werken wij binnen de praktijk samen met de orthopeden van het Reinier de Graaf gasthuis te Delft. Indien er een patiënt is die een nieuwe knie heeft gekregen, worden wij er bij betrokken zodra de patiënt kan gaan revalideren. Deze samenwerking betekent dat wij als fysiotherapeut inzicht hebben in datgene wat de orthopeed heeft gedaan voor de patiënt en andersom houden wij de orthopeed op de hoogte van het revalidatieproces. Hierdoor verbetert de kwaliteit van zorg en dat komt de patiënt weer ten goede.

  De revalidatie na een knieoperatie start meestal bij de patiënt thuis en wordt vervolgd in de praktijk. Hierbij ligt de prioriteit bij de wensen van de patiënt en begint bij het weer zelfstandig kunnen functioneren. In eerste instantie thuis bij alle dagelijkse dingen, zoals het weer kunnen traplopen en voor zichzelf kunnen zorgen. Natuurlijk werken we aan het zonder hulpmiddel kunnen lopen en zo nodig ook weer kunnen fietsen, maar dit heeft meestal een aantal weken tot maanden nodig. In het begin is de knie nog niet volledig belastbaar, maar door middel van oefeningen en advies neemt de belastbaarheid toe.

  Bij Fysiotherapie Delft wordt veel gebruik gemaakt van de oefenzaal. We gebruiken verschillende apparaten, maar we doen ook veel oefeningen met eigen lichaamsgewicht om het vertrouwen in het eigen lichaam weer terug te krijgen.

  Het mooiste van de revalidatie van de knie is de grote vooruitgang die wordt geboekt: de patiënt komt met krukken en afhankelijk binnen en dan is het fijn om te zien dat de patiënt uiteindelijk zonder beperkingen zijn werk, sport en hobby’s weer kan uitvoeren en de kwaliteit van leven toeneemt.

  Naast onze begeleiding bij revalidatie na een nieuwe knieoperatie zien wij binnen onze praktijk ook patiënten met andere knieproblemen. Dit kunnen sportgerelateerde problemen zijn of klachten door overbelasting, waarbij we met de juiste oefeningen en advies de patiënt weer op  weg helpen.

  – Kirsten Zonneveld
  Fysiotherapeut, MSc Musculoskeletale revalidatie
  Fysiotherapie Delft

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply