Rate this post
 • ‘Geen betere kunst dan een juist kunstgebit’
  Rate this post

  De bedoeling van uw gebitsprothese is dat die de functies, die uw eigen tanden enkiezen hadden, zo goed mogelijk overneemt. Tanden en kiezen zijn erg ­belangrijk bij het kauwen en het spreken, maar ook voor uw uiterlijk, de eerste aanblik.

  Bedenk wel dat een gebitsprothese slechts een hulpmiddel is om de functies van uw eigen tanden en kiezen zo goed mogelijk uit te voeren. Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u de nieuwe gebitsprothese inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft, moet u naar de tandprotheticus teruggaan. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe die dan minstens een halve dag voor u naar de tandprotheticus gaat weer in; anders kan de tandprotheticus niet alle pijnlijke plekken herkennen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan het nieuwe wennen. Met de nieuwe gebitsprothese is het vaak een kwestie van doorzetten.

  Slapen met of zonder tandprothese
  Het is het beste om de prothese voor het slapen uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. Misschien vindt u een mond zonder tanden en kiezen niet zo’n prettig idee. Doet u dan in ieder geval de gebitsprothese in de onderkaak uit. Als u de prothese niet draagt, kunt u die bewaren in een bakje met water.

  Schoonmaken
  Net als eigen tanden en kiezen, moet u de gebitsprothese verzorgen. Als u die niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Op uw gebitsprothese, maar ook eronder. Als die niet worden verwijderd, kan op den duur uw tandvlees gaan ontsteken. Na elke maaltijd moet u uw prothese reinigen. Dit kunt u het beste doen met behulp van een speciale protheseborstel en water en (vloeibare) zeep. Geen tandpasta gebruiken; dit schuurt te veel. Een schone gebitsprothese moet altijd glad aanvoelen.

  Als het verwijderen van aanslag met een borstel en zeep niet lukt, gebruik dan een speciaal voor een gebitsprothese geschikt reinigingsmiddel. Het gebruik van bruismiddelen is af te raden. Reinigingsmiddelen voor een gebitsprothese zijn in elke drogisterij en apotheek te koop, en uw tand­protheticus kan u hierover voorlichten.
  Soms kan het voorkomen dat zich tandsteen op het ­gebitsprothese vormt. Dat is erg moeilijk te verwijderen. In dat geval kunt u de prothese een nacht lang in een bakje met keukenazijn leggen. ‘s Ochtends kunt u dan het tandsteen van de prothese afborstelen. Leg de gebitsprothese nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen. Let goed op dat bij het schoonmaken de gladde gebitsprothese niet uit uw handen glipt en kapot valt. Laat voor de zekerheid water in de wasbak lopen en maak de gebitsprothese schoon boven het water.

  Het tandvlees
  Niet alleen uw gebitsprothese moet worden schoon­gemaakt, maar ook het tandvlees waar het gebits­prothese op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel, eventueel met wat tandpasta.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply