3/4 - (1 stemmen)
 • ‘Gek genoeg zijn we nu hechter dan voorheen’
  3/4 - (1 stemmen)

  ‘Het kwam voor mij als de bekende donderslag bij heldere hemel toen ik er bij toeval achter kwam dat Bert een ander had. Toen hij thuiskwam, heb ik hem er meteen mee geconfronteerd. Hij ontkende het niet eens. Hij leek er zelfs spijt van te hebben. Het was nooit zijn bedoeling geweest, maar het was hem gewoon overkomen, zei hij.

  Ik was vreselijk boos en verdrietig, en ben een paar weken bij mijn beste vriendin ingetrokken. Bert wrong zich in allerlei bochten om het goed te maken. Hij had het uitgemaakt en hoopte dat ik hem een tweede kans wilde geven, want hij hield nog steeds van me. Gek genoeg waren mijn gevoelens voor hem ook niet verdwenen, maar hoe kon ik hem ooit weer vertrouwen? Daarom heb ik ingestemd toen hij voorstelde om in relatietherapie te gaan.

  Het contact met Celia voelde meteen heel prettig. De sessies met haar hebben ons allebei heel veel inzicht hebben gegeven. Waar we eerst vooral vaak op een negatieve manier reageerden op wat de ander zei of deed, leerden we wat voor reden daaronder lag. Ik raakte bijvoorbeeld altijd geïrriteerd als Bert nooit wat uit zichzelf in het huishouden deed. Hij kon toch ook zien dat de vaatwasser uitgeruimd moest worden en waarom begon hij nooit met koken als hij eerder thuis was uit zijn werk dan ik? Ik heb hem vaak verweten dat hij nooit wat deed en dat zorgde weer voor een negatieve reactie van hem. Celia liet ons inzien welke emoties onder onze reacties lagen. Bij mij voerde dat terug naar mijn jeugd. Ik kom uit een groot gezin waarin maar weinig persoonlijke aandacht was. Ik voelde me niet gezien. En eigenlijk had ik dat in mijn huwelijk ook. Zo kwamen er tijdens elke sessie weer onderliggende emoties naar boven. Juist door die emoties te benoemen en ze te leren herkennen, begonnen we ook anders met elkaar om te gaan. Liefdevoller. Zachter. Er kwam steeds meer begrip over en weer.

  We hebben zelfs nog een hypnotherapiesessie ondergaan waarin Celia ons meenam naar het fijne en warme huwelijk waarvan we ooit hadden gedroomd. Alhoewel mijn vertrouwen in Bert in eerste instantie behoorlijk was beschadigd, is dat langzaam maar zeker toch geheeld. Het is niet goed te praten wat hij heeft gedaan, maar ik snap nu wel hoe het zo ver heeft kunnen komen. We delen onze gevoelens nu veel meer met elkaar. En gek genoeg heeft dat ons dichter bij elkaar gebracht. Ik weet bijna zeker dat dat ons zonder Celia’s begeleiding niet gelukt was en we uit elkaar waren gegaan.’

  Suzanne (36)

  Expert aan het woord
  ‘Bij relatietherapie pas ik onder andere elementen toe van EFT: Emotionally Focused Therapy. Ik volg meestal niet het hele protocol, maar weef het wel enigszins door de sessies heen. Een belangrijk onderdeel daarvan is bijvoorbeeld de interactiecirkel. Vaak reageren partners secundair op elkaar en worden er dingen gezegd en gedaan waarop de ander negatief reageert. Om die negatieve cirkel te doorbreken, kijken we met behulp van de interactiecirkel wat voor emoties daar primair onder liggen. Door dat patroon zelf te leren herkennen, durven de partners zich kwetsbaarder op te stellen in hun eigen relatie. Het zorgt voor steeds meer inzicht. Over het algemeen zijn zes tot tien afspraken genoeg om weer samen verder te kunnen, maar wanneer er sprake was van een affaire hebben we vaak meer sessies nodig. Relatietherapie heeft alleen kans van slagen wanneer de partners er nog samen voor willen gaan, er geen affaire meer speelt en er geen sprake is van geweld of een verslaving.’

  Feit of fabel?
  Als er eenmaal een ander in het spel is geweest, komt het nooit meer goed
  Celia: ‘In 90% van de gevallen is dat inderdaad de realiteit. Dan gaat het stel uit elkaar of blijven ze ‘ongelukkig’ in de relatie zitten vanwege huis, geld of kinderen. Met alle gevolgen, verwijten en verwijdering van dien. Maar tóch kan een relatie nog wel te redden zijn als de ‘bedrogen’ partij zichzelf helemaal kan openstellen en begrijpt waar de primaire behoefte van de ander, die door hem of haar niet gezien werd, vandaan kwam. Pas als je dat snapt en daarvoor begrip kunt opbrengen, kan er weer een gezamenlijke toekomst zijn. Al vergt dat doorgaans wel veel tijd.’

  Over Celia
  Sinds Celia Gramser in 2009 is gestart met haar eigen praktijk heeft ze al heel wat cliënten geholpen met integratieve psychotherapie en op het gebied van verandermanagement. ‘Mijn hulp en ondersteuning heb ik de afgelopen jaren bij uiteenlopende problemen succesvol ingezet, zoals bij angstklachten of onzekerheid tot begeleiding bij een burn-out of relatietherapie. Ik geloof vooral in innerlijke kracht. Ik zie het als mijn missie om dát naar voren te halen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply