Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Gekleurde bladeren & glanzende kastanjes
  Rate this post

  De natuur is mooi en laat iedere dag wel weer iets nieuws zien. Waar je ook bent, aan zee, in het bos, of midden in de stad: overal is natuur. Kijk maar eens om je heen: de boom in de tuin is natuur. De vogels in de lucht zijn natuur. De wind die langs je lichaam waait of de regendruppels die op je neus vallen: allemaal natuur! Wat vind jij het mooist aan de natuur?

  Zo zou een ochtend op het kinderdagverblijf kunnen ­beginnen. De kinderen zitten in een kringetje en samen met de leidsters praten ze gezellig over het seizoen. Wat hoort bij het najaar? Wat zie je dan buiten? Welke dieren kom je tegen? Kinderen vinden de natuur altijd een leuk onderwerp, want buiten bevindt zich een wereld vol avontuur.

  Op pad in de natuur
  Maaike Meijer van kinderdagverblijf De Droomboom: ­‘Natuurlijk houden we het niet alleen bij praten: we gaan ook op pad! Jassen aan, laarzen aan…daar gaan we! Samen gaan we de natuur ontdekken en lekker een frisse neus halen. Buiten is van alles te beleven: padden­stoelen bewonderen, kastanjes zoeken, vogels uitzwaaien en stampen in de plassen. De natuur is iedere dag weer anders en als je daar de aandacht op legt, dan zie je de mooiste dingen.’

  Lekker knutselen
  Als we dan weer terug op het kinderdagverblijf zijn, is het altijd leuk om de ervaringen te verwerken in een mooi knutselwerk. Van kastanjes, satéprikkers en wol kun je ­superleuke spinnenwebben maken. En met gekleurd karton en doorschijnend papier maak je toverachtige herfst­bladeren die prachtig voor het raam kunnen hangen.

  Natuurlijke invloed
  De natuur houdt zich niet aan regels en gaat alle kanten op. De ene dag is het zonnig en vredig en de andere dag stormt en regent het. We merken aan de kinderen dat ze in het najaar vaak wat drukker worden. Kinderen staan nog dichtbij hun gevoel en de natuur heeft invloed op hun gemoedstoestand. Het is dus eigenlijk heel logisch dat ze met hun gedrag de verandering in de natuur weerspie­gelen. Ieder seizoen is uniek én ieder kind is dat ook!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply