fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • ‘Geluk? Dat moet je niet willen nastreven!’

  Dit waren de woorden van psychotherapeut Esther Perel vorige maand in Zomergasten. Zij refereerde aan Victor Frankl, de psychiater die de Holocaust overleefde. Door het lijden in de concentratiekampen kwam hij tot een bijzondere conclusie: zelfs in de meest absurde, pijnlijke en inhumane situaties is het leven potentieel zinvol.

  Volgens Perel kun je geen geluk nastreven, omdat het is iets dat komt en gaat. Je kunt je wél gelukkig voelen omdat je van betekenis bent. Hoe weet je nou dat je een betekenisvol bestaan leidt? Dat wat jou betekenis geeft, kun je alleen maar ontdekken door te leven. Door te creëren, door relaties aan te gaan, ergens bij te horen, iets te doen voor anderen en door boven de routine en het alledaagse uit te stijgen. En zélfs bij ernstig lijden en tegenslag (zoals bij ziekte, burn-out, ontslag of verslavingen) kun je van betekenis zijn. Je kunt de situatie niet veranderen, maar wél zoeken naar een manier om ermee om te gaan. Een voorbeeld hiervan is het verhaal van mijn collega, wiens 15-jarige zoon leukemie heeft. Zij vertelde: ‘Mijn zoon was klaar om de operatie te ondergaan. Ook zijn uitgekozen muziek stond aan, zoals dat gaat in het Prinses Máxima Centrum. De laatste minuten voor de operatie bestonden uit een luchtig praatje en een grapje met de anesthesist. Toen hij naderhand weer bijkwam zei mijn zoon: ‘Ze hebben Imagine Dragons nog aanstaan’. En inderdaad: zacht hoorde je de muziek nog uit de kamer komen.’

  Hierbij moest ik denken aan de woorden van holocaustoverlevende Frankl: ‘You have a choice’. En die kan je nooit worden afgenomen.

  Yolande van Wijk (56 jaar)

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply