Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Gelukkig zijn? Het is een keuze!

  Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat gevoelens losstaan van de omstandigheden. ­Gevoelens hebben eerder te maken met hóe wij over gebeurtenissen denken. Wat dat betekent? Dat wij voor een groot deel zélf bepalen of we gelukkig zijn of niet.

  Neem bijvoorbeeld Viktor E. Frankl. Deze man overleefde meerdere concentratiekampen en schreef het boek ‘De zin van het bestaan’. In de opperste ellende koos hij ervoor om de liefde voor zijn vrouw te voelen – van wie hij niet eens wist of zij nog leefde! – en daardoor onaantastbaar te zijn voor de gruwelen die hem en zijn medegevangenen werden aangedaan. Hij weigerde om zich ‘slachtoffer’ te voelen, en besloot na de oorlog heel bewust dat deze gebeurtenissen geen negatieve invloed op de rest van leven zouden krijgen.

  Een kleine 2000 jaar eerder schreef de Griekse filosoof Epictetus al: ‘Het zijn niet de gebeurtenissen, maar onze gedachtes en ons oordeel daarover die maken hoe wij
  ons voelen’.

  De methodiek NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) leert dat onze ‘gedachte-codes’ (de woorden waarin wij denken) bewust te sturen zijn. Ze ziet deze codes als de opslag van ons verleden, een zogenaamd magazijn waarin ons verleden is neergelegd in kastjes. De sleutel tot die kastjes, zijn woorden. Denk je bijvoorbeeld ‘Ik ben bang dat ik…’, dan rennen mannetjes in je hoofd door dit denkbeeldige magazijn om de sleutel te steken in het kastje ‘bang’. Ze openen het deurtje en álle bange momenten uit je leven storten zich uit dit kastje op je. Of denk je: ‘Ik sta straks voor schut, omdat ik…’ of ‘Hij gaat me verlaten, dat zie ik aan…’ En hup, de kastjes ‘voor schut’ of ‘verlaten’ brengen álle gebeurtenissen uit je verleden waarin je voor schut ging of verlaten werd naar het ‘nu’.

  Positief denken betekent bij NLP letterlijk het kiezen van woorden die onze succesvolle gebeurtenissen naar het heden brengen. Zelfs voorafgegaan door een woord als ‘niet’. Bijvoorbeeld: ‘Ook al lukt het vandaag niet wat ik wil, dan kan ik in elk geval leren van hoe ik het heb aangepakt’.
  En kijk, de kastjes ‘lukken’ en ‘leren’ worden geopend!

  Nog een sterk voorbeeldje: in plaats van tegen jezelf te zeggen: ‘Nou, dat vind ik moeilijk hoor!’, werkt het véél effectiever als je zegt: ‘Hmm, da’s nog niet zo makkelijk’. Want inderdaad, in plaats van het kastje ‘moeilijk’, gaat nu het kastje ‘makkelijk’ open, om de inhoud daarvan over je uit te strooien.

  Maar eh, dat is toch allemaal heel gekunsteld en onecht?
  Ja, dat lijkt zo. We zijn namelijk ons hele leven geprogrammeerd om voornamelijk te denken vanuit angst en het niet-bereiken van wat we willen bereiken. Héérlijk om daaruit te stappen en regisseur van je eigen gemoedstoestand te worden!
  – Angélique de Graaff

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply