Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Gelukkiger worden? Het kan echt!
  Rate this post

  Veel mensen hebben psychische problemen, hebben een lage dunk van zichzelf en gaan gebukt onder zelfverwijt of schaamte. We kunnen somber, angstig, hunkerend, boos of wantrouwend in de wereld staan en moeite hebben om warme gevoelens voor onszelf en anderen te ervaren. We kunnen vluchten in isolement of ons storten op bezigheden of relaties die ons niet echt voldoening geven.
  Gesprekstherapieën bieden niet altijd een oplossing. Soms geven die wel inzicht, maar bereiken ze onvoldoende het ervaringsniveau (‘Ik snap het wel, maar voel het niet’). Juist dan valt compassietraining te overwegen, waarin oefeningen aangeboden worden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met onszelf en anderen te ervaren.
  Wat is compassie? Compassie leert moeilijke en stressvolle ervaringen onder ogen zien met de wens deze te verlichten, zodat je er gemakkelijker mee kunt omgaan. Compassie is bij iedereen aanwezig, maar vaak om allerlei redenen niet tot bloei gekomen. Compassie kun je echter trainen bij jezelf. De compassietraining is een belangrijke aanvulling op de ‘gewone’ mindfulnesstraining. Deze training is ontwikkeld om mindfulness en mildheid te blijven oefenen, vooral in contact met ongemak en pijn. De compassietraining is een ervaringsgerichte training. Oefeningen zijn gericht op het doen groeien van acceptatie en verbondenheid met onszelf en met anderen. Moeilijke ervaringen worden niet uit de weg gegaan, maar er is ook ruimte voor humor en gemak. Aan de hand van zelfonderzoek wordt aan de eigen ervaring getoetst wat heilzaam is en wat niet.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply