Rate this post
 • Geniet verstandig van de zon
  Rate this post

  Ondanks de vele aandacht voor verbranding komt huidkanker vaker voor en op een steeds jongere leeftijd. Jaarlijks worden zo’n 47.000 mensen overvallen door de diagnose ‘huidkanker’. En dat terwijl het normaal in de meeste gevallen zo’n 25 jaar duurt voordat huidkanker tot uiting komt. Hoe kan dit?

  Vroeger kwam huidkanker vrijwel alleen voor bij mensen van 65 jaar of ouder en bij mensen met buitenberoepen. Maar tegenwoordig komt het al voor vanaf een leeftijd van 20 jaar of zelfs eerder. De sterke toename van het aantal mensen met huidkanker is te verklaren. Jorn Bovenschen, dermatoloog bij Máxima Medisch Centrum: ‘Mensen gaan tegenwoordig vaker op vakantie naar zonnige oorden. Ouders smeren hun kind vaak wel goed in, maar je bent met zonnebrandcrème nooit volledig beschermd tegen de sterke UV-straling, die ook nog eens sterker is dan vroeger. Hierdoor kan huidkanker ontstaan. Zeker bij mensen met een licht huidtype.’

  UV-straling
  Dat we niet onbeperkt van de zon kunnen genieten, komt door de UV-straling in het zonlicht. Te veel UV-straling kan schade aan de huid veroorzaken. Op korte termijn verbranding, op lange termijn een versnelde veroudering van de huid én een groter risico op huidkanker. Dat mensen tegenwoordig veel jonger huidschade oplopen, heeft te maken met de hoeveelheid en sterkte van de UV-straling. Zonlicht bestaat namelijk voor een deel uit UV-straling. De effecten hiervan zijn soms anders dan we verwachten. De hoeveelheid UV-straling hangt niet samen met een hoge temperatuur. Ook bij lage temperaturen kan de huid verbranden.

  Veilig zonnen
  Door veilig te zonnen, verminder je het risico op het krijgen van huidkanker. Maar wat is veilig zonnen? Dermatoloog Jorn Bovenschen heeft een aantal tips:
  – Bescherm de huid tegen de zon door middel van kleding, zonnebril en een hoed.
  – Smeer de onbedekte stukken huid in met een laag zonnebrandcrème. Let er daarbij op dat je voldoende aanbrengt én de juiste factor gebruikt voor je huidtype.
  – Smeer iedere twee uur opnieuw. Smeer je ook opnieuw in na het zwemmen en afdrogen of na hevige transpiratie.
  – Vermijd onbeschermde blootstelling aan de volle zon ­tussen 12.00 en 15.00 uur.
  – Maak geen gebruik van zonneapparatuur; zeker niet als je jonger bent dan 18 jaar.
  – Houd de zonkracht in de gaten. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.
  – Vermijd de zon en zonnebank als de huid hier vreemd op reageert. Je kunt hierbij denken aan uitslag, jeuk of snelle verbranding.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply