Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Gentle Sectio: vrouwvriendelijke keizersnede

  Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via de buikwand ter wereld komt. De gynaecoloog adviseert een keizersnede alleen als een natuurlijk bevalling, via de vagina (schede), niet mogelijk is of te grote risico’s met zich meebrengt voor de moeder, het kind of voor beiden.

  Soms is al vóór de zwangerschap bekend dat een keizersnede noodzakelijk is. We noemen dit een ‘geplande keizersnede’. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je al een operatie hebt gehad door een ernstige verzakking. Wanneer pas tijdens de bevalling duidelijk is dat een keizersnede nodig is, spreken we van een ‘secundaire keizersnede’. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn het niet vorderen van de bevalling en/of dreigend zuurstofgebrek van het kind.

  Gentle Sectio
  Franciscus Gasthuis & Vlietland wil de ervaring van een keizersnede dichterbij een natuurlijke bevalling laten komen. Daarom biedt het ziekenhuis de ‘natuurlijke keizersnede’ aan wanneer de keizersnede gepland is. Dit wordt ook wel de ‘vrouwvriendelijke keizersnede’ genoemd. Bij de natuurlijke keizersnede wordt de baby direct na de geboorte onderzocht door de kinderarts. Hierna wordt de baby zo snel mogelijk bij de moeder op de borst gelegd. Huid-op-huidcontact bevordert de binding tussen moeder en kind en brengt de borstvoeding beter op gang. Moeder, kind en partner blijven de hele tijd samen. Een keizersnede duurt ongeveer 45 minuten. De baby wordt meestal binnen een kwartier na het begin van de operatie geboren. Daarna maakt de gynaecoloog de baarmoeder en de verschillende lagen van de buikwand met hechtingen dicht. Na de keizersnede verblijf je nog ongeveer drie dagen in het ziekenhuis.

  TLC-uitzending ‘Bevallen met …’ op dinsdag 18 juni om 20.30 uur
  Bobbi Eden volgt in deze uitzending Illonka, die een Gentle Sectio krijgt voor de bevalling van haar derde kindje in Franciscus Gasthuis. Wat komt er allemaal kijken bij een bevalling? En wat speelt er zich allemaal af in de uren voorafgaand aan de bevalling? Om dit te ontdekken, duiken Bobbi Eden, Monica Geuze, Fatima Moreira de Melo en Marly van der Velden in de TLC-serie ‘Bevallen met …’ in de wereld van de verloskunde.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply