Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Gescheiden en op vakantie met de kinderen: kan dat zomaar?
  Rate this post

  De zomervakantie staat voor de deur. Tijd dus om mooie vakantieplannen te maken. Maar als je ­(minderjarige) kinderen hebt en gescheiden bent, kan dit soms lastig zijn. Want hoe regel je dit met je ex-partner? Kun je gewoon op vakantie gaan of moet je ex-partner toestemming geven? Daarbij zijn er een aantal praktische zaken waar je rekening mee moet houden als gescheiden ouder.

  In het verplichte ouderschapsplan staan onder andere de afspraken over de verdeling van de vakanties met de kinderen. Je kunt je vakantie met de kinderen dan in de periode dat ze bij jou zijn inplannen. Als dit niet lukt, kun je altijd in overleg met je ex-partner tot andere afspraken komen. Als jullie hier geen afspraken over kunnen maken en de situatie escaleert, dan zullen jullie deze situatie moeten voorleggen aan de rechter voor een oplossing.

  Heb je toestemming nodig?
  Wil je met je kinderen op vakantie naar het buitenland, dan kan het zijn dat je toestemming nodig hebt van je ex-partner. Dit is afhankelijk van wie het ouderlijk gezag heeft. Er zijn drie mogelijke situaties:
  1. Jij en jouw ex-partner hebben beiden het ouderlijk gezag over jullie minderjarige kinderen. In dit geval heb je een schriftelijke toestemming van je ex-partner nodig.
  2. Alleen je ex-partner heeft het ouderlijk gezag. Als jij geen ouderlijk gezag hebt, moet je ex-partner jou toestemming geven om met de kinderen op vakantie te gaan.
  3. Jij hebt alleen het ouderlijk gezag. Je hebt dan géén toestemming van je ex nodig.

  Vakantiebestemming
  Ook je vakantiebestemming is belangrijk. Ga je met je kind(eren) op reis naar één van de 26 Schengenlanden, zoals Spanje, Griekenland of Frankrijk, dan heb je in principe geen toestemming van je ex-partner nodig. Binnen het Schengengebied mag je namelijk reizen zonder visum. Persoonscontroles vinden daarom alleen plaats als je naar of vanuit een niet-Schengenland reist. Heb jij in jouw situatie toestemming nodig, dan regel je dit met het toestemmingsformulier ‘Toestemming voor reizen naar het buitenland met een minderjarige’. Met dit formulier geeft je ex je toestemming om met de kinderen op vakantie te gaan. Jij en je ex-partner moeten dit beiden voor elk kind invullen en ondertekenen. Op de website van de Rijksoverheid kun je dit formulier downloaden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply